Møt bøndene
Villsau fra Vesterålen
-Villsau kunne like godt kalles vikingesau, for den har levd langs kysten siden før vikingetida, forteller Gunnar og Barbara Baumgarten-Austrheim.
Spis og bevar!
Hvordan kan vi ta vare på den utrydningstruede kurasen Østlandsk rødkolle? Spis og bevar, tenkte en gruppe bønder i Østfold og Akerhus. De dannet Guldkolla SA og selger det økologiske kjøttet fra gres...
Verdens beste ost er fra Fana
Jørn Hafslund er verdensmester i ost og et oppkomme av ideer og nye prosjekter. På Ostegården i Fana utvikler han prisbelønnede melkeprodukter og inviterer til pubkveld i kjelleren på ysteriet en gang...
Hjerttind Reinkjøtt fra Troms
Hjerttind Reinkjøtt er en liten familieeid bedrift som holder til i Sørreisa i Troms.
Samenes matarv
Med rot i gamle tradisjoner får familiebedriften Fjellvilt frem reinkjøttets unike smak og egenskaper.
Dronninga av honning
Høyt over Mjøsa, Norges største innsjø, i den historiske grunnlovsbygda Eidsvoll ligger det økologiske småbruket Røisilien. Her har Ingegärd Øien vært birøkter siden midten av 90-tallet.
Sett arktisk kje på menyen!
Hva med marinert kjelår til middag? -Geit og kje har en sentral plass i det nordnorske landbruket, og det er moro å gjøre dette delikate kjøttet mer tilgjengelig for forbrukerne, sier Atle Aronsen i A...
Allsidig biodynamisk drift
På Ommang gård har driften gått fra ensidig kornproduksjon til allsidig biodynamisk drift. I dag yrer det av liv på gården i Løten!
Bosheimsmarken – Energi og vitalitet med reinrot!
Steinar var bygutten med en bonde i magen. Han fulgte magefølelsen og i dag driver han Bosheimsmarken i Ulnes i Valdres sammen med kona Turid. Her dyrker de økologisk reinrot til energi-te i samspill ...
Helt konge med villsau!
Like utenfor Molde ligger Stegan Gård der sauene går på allsidige beiter fra strandkanten og opp i fjellsida. Dyra spiser alt naturen gir, året rundt. Resultatet blir økologiske villsauprodukter med n...
Nordtun Gård – Smak og opplevelse i et levende bondelandskap
Nordtun gård ligger i Bø på Andøy i nydelige naturomgivelser, omgitt av både fjell og fjære! May og Stig som driver gården i dag har en allsidig drift med blant annet kyr, høner, lama, osteproduksjon,...
Seterlivet i Sunndalsfjella
Brubekken Gårdsmeieri ligger ved Sunndalsfjorden. Hver sommer reiser både de åtte kyrne og 25 geitene på setra i Torbudalen i Sunndalsfjella. Da flyttes også meieridrifta dit.
Lofoten gårdsysteri
Lofoten Gårdsysteri byr på økologiske oster laget på biodynamisk melk tilsatt lokale urter, blomster og tang. Da ekteparet Marielle de Roos og Hugo Vink overtok gården i 2000, var det nemlig en foruts...
Den Sorte Gryte
Den sorte gryte er viden kjent for sin brune geitost og lager karamellpudding på geitemelk det går gjetord om. Her kan du booke deg inn på en tre times opplevelsestur. Jorunn og Svein Magne Husjord vi...
Ost og urter fra Aalan Gård
På Aalan Gård finner du den ekte og naturlige lofotopplevelsen, der turister kan oppleve et mangfoldig gårdsbruk med osteproduksjon, urtehage og forskjellige dyr. Hele familien deltar i aktivt i den ø...
Tradisjonslaks fra Stamnes
Innerst i Osterfjorden in den lille bygda Stamnes, er det første som møter deg de gamle laksegiljene som fortsatt står over bratte bergkanter ved fjorden. Leiren laks foredler laks, ørret og regnbueør...
Ekte geitost fra fjellet i Telemark
På setra Nedre Lega har geitene nytt godt av saftig fjellbeite i hundrevis av år. Dyra som nå går der produserer rein, god melk til osteproduksjonen.
Mørdarbakkens spreke skinker
På et stabbur i Øvre Bergdølmo henger rad på rad med spekeskinke til modning.
Barndomsminner på flaske
På eit lite gardsbruk på Sandane i Nordfjord held familiebedrifta Påldtun til. Påldtun består av Veronica Hauge og Magne Ravnestad, samt foreldra hennar. Småbruket ligg ved Gloppefjorden der frukt og ...
Prima produkt av imperfekt råvare
I Norges flotteste fruktfat Hardanger produseres det enorme mengder med frukt. Innigo handler om det som er under skallet. Mat med skjønnhetsfeil kastes selv om den er like god inni. Disse fruktene, s...
Spekemat fra den ytterste fjellhylle
Få en smak av den spektakulære naturen i Flåm gjennom hjemmelaga mat basert på tradisjon, kvalitet og samspill med naturen. Ekteparet Ohnstad fra Haugen gård går framtida i møte der nytenking og tradi...
Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis
Brattlia Økogård ligger 90 meter over havet og skuer utover et vakkert dalstrøk midt i landet. Her drives økologisk landbruk og småskala produksjon av badsturøkt kjøtt på lokale råvarer.
Tradisjonsrike oster fra Grindal
På Grindal Ysteri i Rennebu produserer søstrene Nordbø økologisk ost av melk fra kyr som tilbringer sommeren på smakfulle beitemarker i selskap med andre beitedyr. Dette gir fantastiske smaker i osten...
Iskald fornøyelse fra Østfold
I hjertet av Indre Østfold finner du idylliske Bamsrudlåven. Her produserer familien Klufterud gårdsis med egg fra gårdens egne høner og melk fra nabogårdene.
Urter for enhver smak
Med solbrune tømmervegger som bakgrunn, kan du i urtehagen på Nordgard Aukrust vandre mellom 150 ulike vekster. Et godt utvalg av disse urtene finner du i teltet til Ola på Bondens marked.
Jotunheimen Fisk
Tett oppunder Jotunheimens ville og vakre tak, øverst i idylliske Espedalen, ligger den vakre og spesielle Eggen gård, 750 meter over havet. Der driver Lars og Linda Eggen med fisking og foredling av ...
Søtt fra Sparbu
Blant sommerblomstene i Sparbu summer biene fra Bjørka gård rundt og samler nektar til gårdens sommerhonning. På sensommeren flytter biene til kysten hvor sommerblomstene erstattes av røsslyng som gir...
Chili for enhver smak!
Henrik Jorde har dyrket fram 140 ulike chili-sorter, og har noe for enhver smak. På Bondens Marked tilbys planter og produkter som frø, tilbehør til økologisk dyrking, sauser, chilisalt, snacks med me...
Naturlig og velsmakende geitost fra Prestholt geitestøl
Med geiter som behandles med kjærlighet, og som beiter i vill høyfjellsnatur med friske urter på Hallingskarvet, blir geitosten ekstra naturlig og velsmakende.
Ekstra innsats dagen lang
På gården Frilund på Bjørkelangen utenfor Oslo kan det fort bli 16 timers dager i den mest travle tiden. Det skal en ekstra innsats til for å få til en mangfoldig grønnsaksproduksjon dyrket fram kun i...
Fjellblå muggost fra Vingelen
Glad i ost? Da må du prøve ostene fra Eggen gardsysteri! På gården sin i Vingelen yster Liv Bjørnstad og Ola Eggen nydelige oster av høy kvalitet. De driver økologisk melkeproduksjon og er blant de få...
Is på naturlig vis
På Alm gard i Sogn og Fjordane lager de ekte iskrem basert på naturlige råvarer. Der lever Laurien Geerse og Guus Morel ut drømmen om sitt eget økologiske småbruk. De har seks kuer, to hester, 20 høne...
Geiter som nyter utsikt
Lengst inne og øverst oppe i Kandal, med spektakulær utsikt utover Breimsvannet, finner du familiebedriften Kandal Kjøt DA. Gården er brattlent, og der har de drevet med geitehold i mange generasjoner...
Fra kjemi til gardspresseri
Smaken av syrligsøte epler er noe av det beste som finnes! I Bondens marked har vi mange eplebønder, blant annet Synnøve og Jann som bruker kjemikerutdanningen sin til å foredle eplene det lille ekstr...
Mørnet lammekjøtt
Vats Gardsmat drives av tre sauebønder fra Ål i Hallingdal. Sauene beiter i det det vakre Bergsjøområdet hele sommeren, 1100 meter over havet. Hyttefolket kan bokstavelig talt høre julematen breke.
Plukker viltvoksende hvitløk
-Ramsløk var vikingenes hvitløk, og den vokser vilt langs kysten opp til Nord-Trøndelag, forteller Sigrun Løkken. Hun er en av tre kvinner som står bak lokalmatbedriften Nøring i Hardanger.
Høytflyvende baker
Hva får du om du kombinerer et nedlagt gårdsbruk i Bærum med en helikopterpilot med kokkeutdannelse? Svaret er uimotståelige kransekaker og nøtteroser, laget av Kate Günther Ellefsen som driver Grini ...
Varer i vinden
Berge Borge har drevet økologisk birøkt sidan 2007. – Det var enkelt å legge om, seier han i dette intervjuet. – I tillegg gir det godt samvit at ein ikkje utsetter biene for unødig eksponering av spr...
Fristelser fra skogen
Skogen rundt Røyland gård byr på mange fristelser. Tyttebær, Blåbær, krekling, granskudd, bjørkeskudd og furunåler spiller viktige roller i matskattene fra gården.
Pinnekjøtt fra den ytterste nøgne ø
På øyer i havgapet utenfor Flekkefjord trives villsauen til Roger Skjerping Urstad hele året. Der spiser de både knopper, lyng, einer, urter, gress, tang og tare, og det gir bærekraftig og mørt kjøtt....
Elses grønnsakssmykker
Else Korsvold jobbet med mote i Paris. Nå er hun økologisk bonde på Hvaler og ser på grønnsakene sine som smykker.
Skaper gull av grønne enger
Håndverk og atter håndverk. Den ene manuelle operasjonen etter den andre. Det finnes ingen snarveier når man skal produsere røykelaks av høy kvalitet.
Fars supersolbær
Tradisjonelt var det kvinnene som stod bak bærplukking, safting og sylting. På Alhaug gård i Hedmark er det derimot far som regjerer over de to tusen økologiske solbærbuskene, og ut fra det kom produk...