Bosheimsmarken – Energi og vitalitet med reinrot!

Steinar var bygutten med en bonde i magen. Han fulgte magefølelsen og i dag driver han Bosheimsmarken i Ulnes i Valdres sammen med kona Turid. Her dyrker de økologisk reinrot til energi-te i samspill med naturen.

Bosheimsmarken – Energi og vitalitet med reinrot!

Steinar var bygutten med kontorjobb som endte opp på et småbruk i Valdres.

  • Noen semester på Vinterlandbrukskolen overbeviste meg om å ta sjansen på eget småbruk! Etter litt leting fant min kone og jeg en to linjers annonse i Aftenposten som virket spennende. Det var et småbruk i Valdres som lå på 550 meter over havet. Gården hadde 54 mål dyrket mark, i tillegg 800 mål utmark og litt overmoden skog. Det stod et bolighus med råteskader og stort hull i taket. Låven var fin, men uinnredet. Et fint og skjevt stabbur var det og. På det tidspunktet tenkte vi: hvor i all verden skal vi starte?

I dag har de drevet gården i 20 år, men måtte prøve seg litt frem før de fant noe som fungerte optimalt. De har forsøkt med produksjon av både gressløk og kamille før de landet på reinrot. Steinar forteller hvorfor han er fasinert av reinrot.

  • Reinrot er en plante med store mengder antioksidanter i bladene og med energi i roten. Te fra blader er historisk brukt mot stress, utmattelse, ved rekonvalesens etter langvarig sykdom og fysisk aktivitet. Vi kjøpte de første frøene i år 2000, og etter noen år med prøving og feiling begynte noe å ta form og produktet begynte å selge så smått. Salget økte sakte, men sikkert og i 2012 ble det en årsinntekt. Det var vært en utrolig morsom prosess!

I dag forsøker de å øke produksjonen gjennom nye metoder for rengjøring av røtter, noe som er svært krevende, men spennende.

På Bosheimsmarken dyrkes Reinrot økologisk, en produksjon i samspill med naturen som fokuserer på det biologiske mangfoldet. Fjellregionen Valdres har et kjølig klima med mange soltimer i sommersesongen. Kombinert med vekslingen mellom sommer og vinter betyr at dette at det er langt mindre forekomster av sopp, mugg og bakterier. Rett og slett et meget godt grunnlag for dyrkning av reinrot!

Tekst: Caroline Berntsen

  • Fotograf: Randi Ledaal Gjertsen