Spekemat fra den ytterste fjellhylle

Få en smak av den spektakulære naturen i Flåm gjennom hjemmelaga mat basert på tradisjon, kvalitet og samspill med naturen. Ekteparet Ohnstad fra Haugen gård går framtida i møte der nytenking og tradisjon kombineres til spennende produkter.

Spekemat fra den ytterste fjellhylle

Krevende drift Hjemme på Haugen gård hadde Kristine og Odd i flere år brukt en del av lamma til å produsere spekeprodukt til slekt og venner. Tilbakemeldingene var kjempegode og kjøttet holdt toppkvalitet. Beslutningen om å satse på lokalmatproduksjon kom etter en særs krevende dag på fjellet.

- Jeg husker dagen godt. Noen sauer satt fast i fjellet, og vi måtte ta i bruk helikopter for å få de ned. Selv holdt Odd på å falle utfor kanten, og tenkte at - dette er ikke saueholdet verdt. Paret bestemte seg for å satse på lokal matproduksjon. Sauen er bytta ut med gris, samarbeid med andre bønder inngått, og sammen produserer han og kona en rekke ulike produkt hjemme på gården.

Spennende råvarer Ulike raser gir ulikt kjøtt. En nabo driver med Scottish Highland Cattle, en rase som gir mørere kjøtt enn de fleste andre. - Flåm er en perfekt plass for å drive med produksjon av kvalitetskjøtt. Sauene går i fjellet og får til og med med seg de energirike vekstene langs snøkanten om våren. Det blir det prima vare av. I bygda er det flere som prøver ut ulike raser av krøtter som blir gode råvarer for paret. Selv innrømmer Odd at han savner nok sauedrifta litt og, og ser ikke bort ifra at det igjen blir egne sauer på Haugen gård.

Les mer Haugen Gardsmat er, som resten av bøndene også presentert med egen profil her på siden. Der kan du lese enda mer om de og du ser hvilke markeder du treffer de på.