Høytflyvende baker

Hva får du om du kombinerer et nedlagt gårdsbruk i Bærum med en helikopterpilot med kokkeutdannelse? Svaret er uimotståelige kransekaker og nøtteroser, laget av Kate Günther Ellefsen som driver Grini hjemmebakeri.

Høytflyvende baker

Dama bak de gode kransekakene som selges på Bondens marked Oslo og i gårdsbutikken er utdannet helikopterpilot og kokk, men har nå i flere år levd av bakingen.

-Grini hjemmebakeri holder til i låven på Grini gård i Bærum hvor jeg er født og vokste opp, sier Kate. Hun forteller at gården har vært i familien i fem generasjoner før henne, og at den ble skilt ut fra Bogstad gård i 1854 som bryllupsgave til grev Wedel Jarlsberg. Han var imidlertid i pengeknipe, og overlot gården til stamfar Ellefsen.

-Vi hadde kuer da jeg var liten, men det var dessverre lite gårds-produksjon igjen da jeg plukket opp min mors gamle kunst med hjemmelagde kransekaker. Først var det en hobby, men gradvis økte etterspørselen så mye at jeg valgte å satse på dette, sier Kate.

Grini hjemmebakeri baker saftige kransekaker, stenger dyppet i sjokolade og de deiligste nøtteroser.

-Vi setter vår ære i å gjøre hver minste lille munnfull til en uforglemmelig smaksopplevelse, smiler Kate. Hun er glad for god hjelp fra ansatte, venner og ikke minst familie i de mest hektiske arbeidsperiodene.

Kransekake er tradisjon til høytider og festdager i Norge, så før jul og i mai er det full aktivitet på bakeriet. -På det meste må du klare å pynte 20 kaker i timen, og det skal god trening til for å greie det, smiler Kate og oppsummerer: Håndverk tar sin tid!