Chili for enhver smak!

Henrik Jorde har dyrket fram 140 ulike chili-sorter, og har noe for enhver smak. På Bondens Marked tilbys planter og produkter som frø, tilbehør til økologisk dyrking, sauser, chilisalt, snacks med mer.

Chili for enhver smak!

Det som startet med en liten spire av en chiliplante i gave fra sin bror for fem år siden, har vokst seg til en lidenskap for Henrik Jorde. I fjor våres etablerte han eget foretak med det velklingende navnet ”Heat of Norway”, og har i dag sin egen lille ”regnskog” i kjelleren i sin bolig i Monsrudveien 10A i Ski med over 200 frøsorter. Alt basert på økologisk dyrking.

Egne sorter – Jeg lærer noe nytt hele tiden. Det som er ekstra gøy, er å dyrke fram egne sorter og eksperimentere seg fram til nye og smakfulle produkter, sier han – og viser stolt fram eksemplarer av ”Diablo From Ski” – en svært sterk og lokal variant av chilifrukten du garantert ikke finner i butikken.

Foreløpig snakker vi småskalaproduksjon og dyrking på hobbybasis. Men om noen år skal dette være hans levebrød –   en chilifarm bestående av 1000 kvadratmeter drivhus! - Tenk for eksempel å kunne etablere en farm på toppen av en høy bygning med flatt tak, med svært gode sol- og lysforhold. Vi har mange slike tak her i Ski. Jeg drømmer om å gjøre Ski til Norges chilihovedstad, fastslår han og håper på kommunal drahjelp for å kunne komme dit.

Mange smaker Chili brukes både som grønnsak og krydder, og er av de fleste assosiert med sterk smak. Men den finnes i en rekke ulike smaker og sterkhetsgrader, og egner seg svært godt i det norske kjøkkenet, minner han om. Han gleder seg over at det benyttes stadig mer chili i den daglige matlagingen, og har i dag kunder fra hele landet. – Mange skryter av at mine produkter gir en helt annen smaksopplevelse enn de du får kjøpt i butikken. Det er hyggelige bekreftelser som gjør at jeg har stor tro på dette!

PS: Du treffer Henrik på Bondens marked på SmakÅs 14. oktober, hvor du kan stifte bekjentskap med en rekke av hans unike produkter.

For mer informasjon om chilidyrking og alle de spennende sortene: se nettsiden www.heatofnorway.com

Tekst: SmakÅs-magasinet 2017/Viken media as