Naturlig og velsmakende geitost fra Prestholt geitestøl
Med geiter som behandles med kjærlighet, og som beiter i vill høyfjellsnatur med friske urter på Hallingskarvet, blir geitosten ekstra naturlig og velsmakende.
Ved foten av Hallingskarvet, 1200 meter over havet, ligger Prestholt geitestøl som hører til Rudningen gård i Hol. Geitene, som ble fraktet over fjellet fra Osterøy til Hol i 1989 av geitebonde Reidar Stenberg, harer det blitt mye god geitost av opp gjennom årene.
Lange tradisjoner Familien Stenberg har produsert ekte, brun geitost på stølen siden 1990. I dag lever Reidar og kona Kjersti av gårdsdrift og geitostproduksjon, sammen med sønnen Tim Reidar, som er utdannet kokk og konditor.
Som geitebønder har vi valgt å fortsette med produksjonen av den tradisjonsrike geitosten fra Prestholt geitestøl. Vi er nå tredje generasjon geitostprodusenter som driver gård, støl og produksjon, med hjelp fra den fjerde generasjonen, forteller Stenberg.
Ti tonn geitost
– Vi produserer i dag syv tonn med brun geitost og tre tonn med hvit geitost i året, sier Stenberg.
Med to hundre geiter som beiter på store vidder i høyfjellsterrenget blir resultatet en særegen og naturlig god smak. Så god at den brune geitosten fikk gull i norgesmesterskap i lokalforedlede melkeprodukter i både 2015 og 2016.
Stenberg har i dag bygget og utvidet produksjonen med kjekjøtt, spekepølse av geit, geitostkarameller og konfekter på hjemgården i Rudningen i Hol.
Store forventninger Familien Stenberg er medlemmer og aktive på Bondens Marked i Oslo og Drammen, og Bondens Torg i Kongsberg. Geitosten blir tatt imot med stor begeistring av folk under markedsdagene.
– Vi har alltid store forventninger til Bondens Marked. Det er spennende å møte folk som er nysgjerrige på produktene våre, forteller Stenberg, som også selger ost og kjøtt på Bondens Marked og matfestivaler, og til en del lokale butikker.
Matinteresserte folk Mari Hørstad, markedsleder ved Bondens Marked, forteller at de får veldig mange positive tilbakemeldinger fra folk under markedsdagene.
– Vi ser en stadig økende interesse for mat og norsk lokalmat, og spesielt småskalaprodukter. Folk er mer bevisst på miljø og dyrevelferd, og ønsker å spise «ren mat» som er produsert på en bærekraftig og miljøbevisst måte. Denne trenden kommer til å vokse seg større, forteller Hørstad.
Økt verdiskapning
Salg på Bondens Marked er en viktig tilleggsinntekt for bønder, som gjør at mange slipper ekstra arbeid utenfor gården.
– At bønder får mulighet til å sysselsette flere, bidrar til økt verdiskapning og flere arbeidsplasser i lokalmiljøet. Bondens Marked er dessuten en fin markedsføringskanal for småskalaprodukter, forteller Hørstad.
– Direkte tilbakemeldinger og ønsker fra kundene på produkter, gjør at produsentene kan tilpasse produksjonene etter hva kundene vil ha, legger Hørstad til.
Tekst: Bogstadveien Magasinet / Marte Nordahl. Bilder: Bondens marked
Les mer om Prestholt og se hvilke markeder de skal delta på gjennom deres profil her på siden.