Nordtun Gård – Smak og opplevelse i et levende bondelandskap

Nordtun gård ligger i Bø på Andøy i nydelige naturomgivelser, omgitt av både fjell og fjære! May og Stig som driver gården i dag har en allsidig drift med blant annet kyr, høner, lama, osteproduksjon, butikk og bespisning.

Nordtun Gård – Smak og opplevelse i et levende bondelandskap

May og Stig Johannesen er femte generasjon som driver Nordtun gård, og gården har vært uavbrutt i familiens eie i mer enn 150 år! De tok over gården i 1999 etter Stigs far.

-Vi er 2.generasjon som driver gården for å livnære oss av de produktene som produseres. De tre første generasjonene produserte i hovedsak mat for å holde familien med animalsk føde, i tillegg var det fiske som gav økonomi til familien. De har kyr på gården, og May og Stig forteller at de har kurasen Norsk Rødt Fe, som er spesielt godt egnet til melkeproduksjon.

-Kyrne går i løsdrift og har egne liggeplasser. De har muligheten til å beite i fjellet hele sommeren. Når kyrne er ute kan våre gjester hilse på dem. Det er strenge regler for besøk i fjøs i Norge, dette er fordi vi har og vil beholde våre produksjonsdyr friske.

Siden 2005 har de produsert ost på gården. - I 2008 bygde vi vårt ysteri og har i dag et utvalg av både faste- og ferske oster, samt brie og kaffeost. I kafeen er våre ostekaker blitt veldig populære! Vi yster upastaurisert og legger stor vekt på kvalitet både på melk og ost. Ysting er et mathåndverk vi er stolte av å kunne utøve! Det tar tid å perfeksjonere produksjonen av hver enkelt produkt, derfor er det heller ikke nyheter å finne hver år. Men, vi håper å produsere mere fastost, og da også kunne tilby langtidslagret ost i små eksklusive kvanta.

De har forsøkt å utnytte sin kompetanse og sine menneskelige ressurser til beste for drifta. Stig er landbruksutdannet og har i også tatt kurs i hvordan bruke gården som pedagogisk ressurs. May er utdannet barnehagelærer og småskolelærer og har i tillegg utdannelse i administrasjon og ledelse, samt studiepoeng i reiseliv og Nordnorsk matkultur.

De har med sin unike kompetanse skapt mange opplevelser på gården for besøkende, blant annet guidet omvisning, ystekurs eller båtturer. Nordtun gård har i tillegg egen gårdsbutikk hvor de selger egne oster, og et utvalg andre matprodukter og litt husflid.

Gårdskafeen er sommeråpen med enkle lunsjretter med hjemmebakt brødvarer, supper og ostekaker. Her kan man også forhåndsavtale kveldsarrangementer med for eksempel tapas eller lamakjøtt på menyen!

  • Fotograf: Anita Natvik