Fra kjemi til gardspresseri

Smaken av syrligsøte epler er noe av det beste som finnes! I Bondens marked har vi mange eplebønder, blant annet Synnøve og Jann som bruker kjemikerutdanningen sin til å foredle eplene det lille ekstra.

Mange av eplebøndene presser eplene til most eller lager andre produkter som gjør at vi kan nyte den gode smaken lenge. Men hva gjør du når du er utdannet kjemiker og har planer om å overta hjemgården med epleproduksjon? Selvsagt starter du med eplebrennevin i tillegg til eplemosten!

Både Synnøve Vik Bergstad og Jann Vestby er utdannet sivilingeniører i kjemi fra NTNU og arbeidet lenge i hovedstaden. I 2009 flytta de til Synnøve sin odelsgård på Sandane i Sogn og Fjordane. De har satset på å videreutvikle den hundre år gamle frukttradisjonen på gården med sin egen vri.

– For kjemikere er det nærliggende å drive med destillering. En studietur til Sogn og Hardanger i 2008 gjorde at vi fikk gode ideer om produksjon av eplemost, sider og brennevin, forteller Synnøve.

For eplebøndene ble 2012 det første året med eplepressing. Da produserte de eplemost til den store gullmedaljen, totalt 10 000 liter eplemost.

– Vi presset all frukten vi hadde selv, i tillegg til seks tonn som vi kjøpte av andre fruktprodusenter. Det var langt mer enn vi hadde sett for oss, men det balla veldig på seg, smiler Synnøve.

Syrlige og aromatiske nordfjord-epler Med tida har paret blitt rene eksperter på epler. Og om du lurte, så smaker eple fra Nordfjord annerledes enn fra andre stader i landet.

-Vi holder til omtrent så langt nord en kan når en skal drive profesjonell fruktdyrking i Norge, det merker du på smaken. Naturen og klimaet i Nordfjord med lange, lyse sommerdager kombinert med moderate temperaturer gir frukt med en utsøkt kvalitet og aroma under modninga. Av eple brukar gardspresseriet blant anna gul og rød Aroma, rød Gravenstein, Summerred, Kronprins og Discovery. Bedriften lager også eplegelé og fruktdrops.

Visste du at…. Det norske klimaet med kjølige netter og varme dager er perfekt for å få frem sødme og god smak i eplene våre. Hardanger er vårt største epleområde, men Telemark og Buskerud er også store fruktfylker med gode produksjonsforhold. På verdensbasis finnes det over 7.500 forskjellige eplesorter. Smak og syrlighet varierer noe fra sort til sort, men felles for dem alle er at de passer godt både som spiseepler og i matlagingen

Etter bananen er eplet den frukten vi spiser mest av her i Norge, og pr. i dag spiser hver nordmann i snitt ca. 10,5 kg i året.