Dronninga av honning

Høyt over Mjøsa, Norges største innsjø, i den historiske grunnlovsbygda Eidsvoll ligger det økologiske småbruket Røisilien. Her har Ingegärd Øien vært birøkter siden midten av 90-tallet.

Dronninga av honning

Veien inn til landbruket var litt tilfeldig for Ingegärd. Hun var musiker ved operaen, men etter en ulykke kunne hun ikke lenger jobbe der. Hun valgte derfor å starte på etableringsskolen for kvinner i landbruket og kjøpte et småbruk sammen med mannen sin på Eidsvoll i 1993. Der starta de med blåbær, urter og honning, men etter hvert fokuserte de på honning for fullt.

I dag er hun landets største produsent av økologisk honning, og vant i 2018 NM i honning. For å vinne denne gjeve prisen må man blant annet oppfylle kriterier som å være et godt forbilde og støtte for andre birøktere. Ingegärd blir ofte referert til som «Dronninga blant honning og bier», og oppfyller disse kriteriene med glans.

Honningen selger hun til Honningsentralen, og direkte til kunden gjennom Bondens marked. Hun sier liker den personlige kontakten med kundene, og merker økt interesse for honning i Norge.

-Det er gøy å oppleve hvor interesserte folk er i honning! Også er det hyggelig å høre fra kundene at jeg er savnet når jeg ikke kan delta så ofte på markeder lenger. Det gjør det vanskelig å trappe ned, selv om jeg kanskje burde gjort det, sier Ingegärd.

I tillegg til honning driver hun med oppdrett av dronninger, som hun selger til hele landet. Selv om det å være birøkter er hardt arbeid, må hun legge til at hun er mektig imponert over de små arbeiderne sine.

-Vi birøktere tilsetter ingenting, man trenger ikke konservere honningen. Alt er gjort ferdig av biene. Vi bare steller så godt som mulig med biene, slik at de får mulighet til å finne og lage den beste honningen, smiler Ingegärd.

Tekst: Caroline Berntsen

  • Fotograf: Billy Bonkers
  • Fotograf: Helle Øder Valebrokk
  • Fotograf: Billy Bonkers