Plukker viltvoksende hvitløk

-Ramsløk var vikingenes hvitløk, og den vokser vilt langs kysten opp til Nord-Trøndelag, forteller Sigrun Løkken. Hun er en av tre kvinner som står bak lokalmatbedriften Nøring i Hardanger.

Plukker viltvoksende hvitløk

– Vi er stolte over ramsløken vår som er henta for hand og produsert for hand, ved verdens vakreste fjord, seier hun.

Nøring sin produksjon er basert på lokale tradisjoner og håndverk og råvarene fra Hardanger sies å være i verdensklasse! Bedriften leverer smaksopplevelser på krukker og glass, samt fersk Hardangerbakst.

Bedriften fra Hardanger drives av Marit Buttingsrud, Helga Byrkjeland og Sigrun Løkken. De startet opp i 2000, og siden den gang har de gradvis økt produksjonen. Til sammen er det nå 4,5 årsverk i Nøring. –Navnet vårt betyr gjestebudsmat (småmat/mellommåltid), og det ble gjerne servert i ei korg – Nøringkorga, sier Helga Byrkjeland.

Helsefremmende ramsløk Ramsløk fra Nøring lages av vill og frisk ramsløk fra Hardanger. – Vi plukker den i stupbratte fjellsider med utsikt over fjord og fjell, og er på sitt beste i april, sier Marit Buttingsrud. Ramsløken blir behandlet med varsomhet slik at aroma og næringsstoffer ikke blir ødelagt. Den blandes med økologisk solsikkeolje og havsalt. Slik kan man, på tross av kort sesong, nyte frisk ramsløk hele året. Vi i Nøring tar æren av å ha introdusert den til folket. Vi hadde vel ikke drømt om at den skulle bli brukt som smakstilsetting i både chips og Vossafår. Den har òg blitt brukt i oster, forteller Løkken.

Ramsløk har de beste av hvitløkens egenskaper. I folkehelsa er Ramsløk kjent som blodrensende, kolesterolsenkende og som en sterk antioksidant. Den sveitsiske naturlegen Künzle roste ramsløken: ”Den renser hele kroppen, driver syke opphopede stoffer ut, gir sundt blod, fordriver og dreper giftige stoffer. Mennesker med utslett og revmatisme burde høyakte ramsløk som gull. Ingen annen urt på jorden er så virksom til å rense mage, tarmer og blod.”

Hardangerplommer Plommedyrking i Hardanger har lang historie. Nøring bruker plommer med ulik størrelse og farge, men de mest vanlige er Early Rivers (Blåplommer), Opal og Mallard. Disse gir ulike smaksopplevelser og kan brukes hver for seg.

Hardangerplommer og Hardangermoreller er sågar tatt inn i det gode selskap under den strenge merkeordninga «Beskyttet geografisk betegnelse», på linje med Cognac i Frankrike.

Nøring deltar på Bondens marked i Bergen og selger ellers varene sine i delikatesse- og dagligvarebutikker.