Lofoten gårdsysteri

Lofoten Gårdsysteri byr på økologiske oster laget på biodynamisk melk tilsatt lokale urter, blomster og tang. Da ekteparet Marielle de Roos og Hugo Vink overtok gården i 2000, var det nemlig en forutsetning å drive økologisk.

Lofoten gårdsysteri

-Se her, denne osten er laget med grise- og trøffeltang, forteller Hugo og stryker over mønsteret på osten. – Det er spennende å bruke naturen rundt oss. I starten sanket vi tangen selv, men det tok for lang tid. Mange av urtene som brennesle, plukker vi imidlertid selv.

Bønder mot alle odds Det var ingen selvfølge at det nederlandske paret skulle ende opp som geitebønder i Norge. Tvert imot: Marielle og Hugo møttes på utenlandsstudier i hjemlandet. Vi drømte om å reise ut å redde verden, forteller han. - Målet var å jobbe i tropiske strøk. En sommerjobb på Vestlandet, endret imidlertid planene totalt. En iskald desemberdag flyttet paret inn i Saupstad gård midt mellom fjord og fjell på yttersiden av Lofoten.

-Det var kulturlandskapet og tanken på å kunne drive småskalalandbruk som fascinerte oss, forteller han. Dermed startet jakten på et passende sted å ta over. -Vi hadde verken erfaring med gårdsdrift eller ysting, men forelsket oss rett og slett i naturen og de muligheter den ga. Her kan geitene springe rundt i flotte beiteområder i fjell et steinkast unna Atlanterhavet. Om sommeren beiter de i frodig og næringsrikt gress. Om vinteren föres de med silo og høy fra egen innmark.

Kurs og spiselige minner Etter diverse kurs i inn- og utland, var paret klare til å starte sin produksjon av hvit geitost laget på melk fra egen gård. I dag teller produksjonen seks varianter av Steinfjordingen, samt Betaost og Nordlandsost.

Sist tilskudd til driften er gårdsbutikk og kafé hvor det i tillegg til ost og enkle lunsjretter er mulig å få smakt og kjøpt egenproduserte spekepølser og grillpølser laget på kjekjøtt.

-Vi arrangerer også kurs hvor man kan lage sin egen ost. Mange av de som kommer hit vil gjerne høre historien bak. At man i tillegg kan få med seg en egen produsert ost hjem, er ekstra stas, forsikrer han.

Lofoten gårdsysteri deltar på Bondens marked i Lofoten og Bodø, og noen ganger er de gjester andre steder i landet.

Tekst og foto: Trude Henrichsen

  • Fotograf: Trude Henrichsen
  • Fotograf: Trude Henrichsen
  • Fotograf: Trude Henrichsen
  • Fotograf: Trude Henrichsen
  • Fotograf: Trude Henrichsen
  • Fotograf: Trude Henrichsen