Is på naturlig vis

På Alm gard i Sogn og Fjordane lager de ekte iskrem basert på naturlige råvarer. Der lever Laurien Geerse og Guus Morel ut drømmen om sitt eget økologiske småbruk. De har seks kuer, to hester, 20 høner og en drøss med bier.

Gården ligger i Feios i Sogn og Fjordane, og de deltar jevnlig på Bondens marked ulike steder i fylket. De pleier også å delta på Matstreif i Oslo, og selger isen sin til flere spesialbutikker og restauranter.

-Vi flyttet hit fra Nederland i 2004, forteller Guus og Laurien. De sa opp jobbene og solgte huset, og flyttet til det lille stedet Feios for å leve ut drømmen om å bo på småbruk. Etter noen år la de om gården til økologisk drift.

-Isen lager vi av bare naturlige ingredienser med ferske melk, fløte og egg og dette gjør iskremen spesielt god på smak, forteller Guus. De liker å selge direkte til kundene sine, slik de gjør på Bondens marked og festivaler. –Alle blir glade av is, og de blir ekstra glade når isen er så god! Guus forteller at fløteisen inneholder 50 eggeplommer pr.9 liter iskrem, og fra 1-3 liter kremfløte i tillegg til fersk melk som de håndmelker fra gårdens Telemarkskyr. Økologiske egg blir levert av egen høns.

-Vår yoghurtis blir produsert av hjemmelaget yoghurt og frukt fra gården, forteller Laurien. I sorbet-isen bruker de ferske bær og frukt de dyrker selv, som bringebær, solbær, rips og plommer. Blåbær og molte plukker de i Feios. Og gårdens bier sørger for den søte honningen de bruker i for eksempel sitron-honning sorbet. .

Guus forteller at iskremen deres inneholder ca 15% luft, mens industriprodusert iskrem ofte inneholder 50% luft. -Det kjennes på konsistens og smaken, konstaterer Guus og Laurien fornøyd.

I tillegg til iskremproduksjonen tilbyr de overnatting og gårdsferie. -Her er det mange muligheter til en flott ferie, med både fjellturer, fiske, bading og riding i nærheten. Og selvsagt blir det iskrem til alle gjestene, sier Laurien med et smil.