Ekte geitost fra fjellet i Telemark

På setra Nedre Lega har geitene nytt godt av saftig fjellbeite i hundrevis av år. Dyra som nå går der produserer rein, god melk til osteproduksjonen.

Ekte geitost fra fjellet i Telemark

Frie geiter På 930 meters høyde springer geitene fritt på fjellet. Frisk luft, nydelig landskap og breking fra 200 geiter setter stemninga på setertunet. Når det er tid for melking går melka rett opp i gryta. Utpå kvelden er ysteprosessen ferdig og osten legges i press til dagen etter. Resultatet er ost som er blitt så god at den til og med fikk være med på Europas største matmesse, Grüne Woche i 2016, der den var med å representere norsk mat.

Ekte håndtverk Ekte geitost produsert av fersk geitemelk etter tradisjonsrike oppskrifter har selskap av en halvfast moden hvit geitost og deilig myk prim i gårdens telt på Bondens marked. Osten produserer de selv, på setra om sommeren og hjemme på gården vinterstid. I hvert gram ost ligger mange timers stell av dyr, melking, ysting og kvalitetssikring. I forkant har også Gro, som startet produksjonen, besøkt bønder i inn- og utland og gått flere kurs for å utvikle den gode smaken. Nå er det sønnen Olav som driver gården, og osteproduksjonen lever videre i en ny generasjon.

Legas hjemmeside kan du se filmer av geitene og bli bedre kjent med produksjonen.