Ost og urter fra Aalan Gård
På Aalan Gård finner du den ekte og naturlige lofotopplevelsen, der turister kan oppleve et mangfoldig gårdsbruk med osteproduksjon, urtehage og forskjellige dyr. Hele familien deltar i aktivt i den økologiske driften.
Prisbelønnede oster Aalan Gård lager prisbelønnede oster på ku- og geitemelk med produkter som hvit- og brun geitost, fetaost og fersk ost med urter fra egen hage. Drivkraften bak lange arbeidsdager og stadig nye prosjekter, er å fortelle historier og ta vare på gamle håndverkstradisjoner.
Gründere Aalan Gård er opprinnelig et bureisingsbruk fra begynnelsen av 1950-tallet, og Tove og Knut overtok driften etter Knuts foreldre i 1981. De har utvidet driften på gården gradvis og har vært gründere og innovatører på sitt felt. Knut og Tove var en av de aller første i Nord-Norge som startet opp med gårsbutikk og ysteri.
Tradisjon og håndverk Familien har deltatt fast på Bondens marked i Bodø siden starten i 2003 og de har lenge vært blant de utvalgte leverandørene av ost til Hurtigruten. Mars 2017 mottok de prisen Årets GullHane. Prisen Årets GullHane fikk de for at de har utmerket seg positivt i forhold til kultur, bærekraft, omtanke og opplevelser. Du ser raskt hvorfor når du når du ankommer gården. Det første som møter deg er gårdsbutikken. Her skinner tradisjon og håndverk gjennom, og du finner gårdens utvalg oster, krydder og te. I løpet av besøket på gården kan du også følge hele produksjonsprosessen på nært hold. Gjennom vinduer kan se alle stegene fra ysting til lagring.
Ut i urtehagen Etter besøket i gårdsbutikken og ysteriet kan du ta en tur i urtehagen, drivhuset eller hilse på dyra. I tillegg til geitene bor det en ku, en hest, hund, katt og en kosegris på Aalan gård.
Spesialitetsmerket ost Ost er viktig på gården og de har nå 12-14 ulike oster i produksjon. I 2016 fikk den halvfaste geitosten deres Capra Spesialitetsmerket og ble kåret til årets produkt. Juryens begrunnelse for Årets produkt var: «Norsk Gardsost skal syne handverk, – handverk er ikkje alltid perfekt. Morosamt at denne osten smakar som å sitje på ein fjelltopp, – eta blåbær, drikka bekkevatn og dra inn den gode fjellufta. Osten ber preg av genuin tradisjon. Her er det smaken som verkeleg overgår den røffe utsjånaden, – men det er med på å gje osten sjarm.»