Samenes matarv

Med rot i gamle tradisjoner får familiebedriften Fjellvilt frem reinkjøttets unike smak og egenskaper.

Samenes matarv

Fjellvilt deltar jevnlig på Bondens marked i Trondheim. De

Nils Tonny Bransfjell og Unni Fjellheim startet opp Fjellvilt AS i 1995. Drømmen var å selge eget reinkjøtt til private og andre interessenter. Med godt mot, lange kvelder og hardt arbeid over tid, teller bedriften nå flere familiemedlemmer og deltidsansatte. Fokuset på å skape gode produkter er kjernen i bedriften. De bruker kun naturlige råvarer og konservering som salt, krydder og røyking av kjøtt. Produksjonen foregår i Brekken i moderne lokaler. Det meste gjøres på gammelmåten, med kniv og håndarbeid. Tørkakjøttet saltes for hånd og spekepølsa spekes i fjelluft.

Reindrift har vært samenes liv i mange generasjoner. Matarven fører Fjellvilt videre, og baserer seg på generasjoner med kunnskap om behandling og videreforedling av reinsdyrkjøtt.

Reinsdyr beiter i fjell og daler. Den finner maten sin selv gjennom året. På sommer og høst, spiser den urter, lyng og gress. Når vinteren melder sin ankomst endrer beiteadferden seg til hovedsaklig reinlav. Reinens kosthold, gir helt unike egenskaper i kjøttet. Reinkjøtt er magert. Det inneholder ca 2% fett, omega3 fettsyrer og høye verdier av vitaminer og mineraler. Langt høyere verdier enn andre typer kjøtt. Kombinert med masse antioksidanter gir det positive helseeffekter for oss kjøttspisere.