Søtt fra Sparbu

Blant sommerblomstene i Sparbu summer biene fra Bjørka gård rundt og samler nektar til gårdens sommerhonning. På sensommeren flytter biene til kysten hvor sommerblomstene erstattes av røsslyng som gir den kraftigere lynghnningen.

Søtt fra Sparbu

Nysgjerrig på birøkt

I Steinkjer kommune, med utsikt over det trønderske kulturlandskapet i Sparbu, finner du gården Bjørka som drives av Marie og Bjørn Inge. I 2003 startet de forsiktig med to bikuber, av ren nysgjerrighet på hva en birøkter egentlig dreiv med. Birøkten syntes de bare ble mer og mer morsomt for hver dag, og de to kubene har blitt til 130. Fjøset der melkekyrne tidligere holdt til har blitt til lagerrom, mens melkerommet har blitt rom for slynging og tapping, og den økologiske honninga er nå blitt gårdens hovedprodukt.

Rent naturprodukt

Honning er et rent naturprodukt ofte brukt i naturmedisin og helsekost. I mineralene du finner i honning kan du faktisk finne alle skjelettets bestanddeler. Mengden mineraler varierer, og mest finner du oftest i den mørkere lynghonningen. Honning gjør seg også godt som søtningsmiddel i stedet for sukker, da den faktisk er enda søtere enn sukker, og du kan bruke en mindre mengde. I tillegg er en klikk honning alltid godt i tekoppen i sofakroken en mørk høstkveld.

Lokalt håndverk

Honninga foredler ekteparet selv på gården. De forteller at det gir mye arbeid, men er verdt det når de står på messe og kan presentere sitt helt eget produkt til kundene. I tillegg til honningen kan du også få Bjørkas egen konfekt, selvsagt smaksatt med gårdens egne økologiske honning. Det er dette som gir den sin helt særegne og gode smak, forteller ekteparet.

Både honningen og sjokoladen finner du på bondens marked, der du selvsagt også kan få vite mer om de entusiastiske birøkternes hverdag. Er du nysgjerrig med en gang kan du besøke hjemmesiden deres bjorka.no.