Helt konge med villsau!

Like utenfor Molde ligger Stegan Gård der sauene går på allsidige beiter fra strandkanten og opp i fjellsida. Dyra spiser alt naturen gir, året rundt. Resultatet blir økologiske villsauprodukter med naturens egen smak!

Helt konge med villsau!

Stegan gård ligger i bygda Ræstad i Midsund kommune. I dag er gården drevet av Ingrid og Per Kåre Ræstad. De tok over gården i 2004, men gården har vært drevet av familien helt siden 1886.

Oldefaren, bestefaren, faren og søsteren til Per Kåre har alle drevet gården med tradisjonelt landbruk med blant annet kyr, sauer, korn og poteter. Det mangfoldige beitegrunnlaget holder store områder i bygda grønt, men er også hemmeligheten bak villsaukjøttets særegne smak og konsistens.

-Høsten 2004 kjøpte vi 14 villsau fra en veldrevet besetning på Sunnmøre. Vi la samtidig om til økologisk drift. Vi har gradvis økt besetningen, og i dag beiter ca 230 vinterfora sau rundt omkring på hele Ræstad. Dyra beiter på innmark, utmark, kystlyngheier og på fjellbeite. De går ute hele året og trives med det.

All slakting utføres av Nortura. De får slaktene i retur og foredlinga utføres på gården. Høsten 2009 bygde de et moderne foredlingsanlegg med kjøkken, tørkerom, kjøle og frys.

-Vi har under veiledning fra Mattilsynet og Kystlab jobbet hardt for å utvikle et system som skal sikre mattrygghet. Dette innebærer blant annet godkjente lokaler, gode hygienerutiner og jevnlige produktprøver. Med kokkeutdannelse og mangeårig erfaring fra storkjøkken kan Ingrid og Per Kåre tilby god og trygg kvalitetsmat til hverdag og fest.

-Vårt pinnekjøtt blir laget av hele lammets side, inkludert nakke og sadel med indre- og ytre filet, samt deler av bogen. Alle våre produkt er økologisk godkjent. Ingrid og Per Kåre selger produktene sine selv direkte til forbruker, blant annet på Bondens marked.