Fjellblå muggost fra Vingelen

Glad i ost? Da må du prøve ostene fra Eggen gardsysteri! På gården sin i Vingelen yster Liv Bjørnstad og Ola Eggen nydelige oster av høy kvalitet. De driver økologisk melkeproduksjon og er blant de få småskalaprodusentene som har satset på blåmuggost.

Fjellblå muggost fra Vingelen

Osten Fjellblå er en blåmuggost som smaker nesten like godt som verdensmesteren fra Tingvoll. Den fås i vanlig og kraftig utgave. –Vi var blant de første som startet med småskala osteproduksjon og har holdt på i 16 år nå, forteller Ola. Sammen med Liv yster han også Fjellost, som er en deilig hvitmuggost, og Fjellgo som er en flott fastost laget av sommermelken fra seteren.

-Gården ligger i Vingelen, 700 meter over havet. Om sommeren er kyrne på beite 1000 meter over havet ved Forollhogna nasjonalpark, forteller Ola. Da fraktes melka ned til gården en til to ganger i uka, for å foredles der. – Vi har fjøset, fjøskjøkkenet, ysteriet og butikken vegg-i-vegg, noe som bidrar til kort transport av melka og dermed god kvalitet. Det er viktig når man lager ost, sier Ola. Eggen gardsysteri har eget gårdsutsalg i perioden 20. juni til 20.august og de tar i mot grupper på besøk etter avtale. Da forteller de om gården og ysteriet og det serveres smaksprøver av ostene.

Ola og Liv har med sine 20 melkekyr skapt en bedrift med fire heltidsansatte. Men så er det også mange år siden de begynte å bygge opp bedriften sin. De begynte å leke med tanken i 1997, fordi de ville skape arbeidsplass for begge to på gården. Året etter arrangerte Vingelen Næringsselskap studietur til Sverige for å se på nettopp dette. Ola og Liv fikk et innblikk i kjøttforedling, safting, sylting og ysting. For de to var det ingen tvil om at det var ysting de ville satse på og studieturen ble derfor til både opplæring og etablererkurs hos søta bror. I 2001 stod ysteriet på garden Eggen ferdig og alt var klart for produksjon. De første produktene var økologisk kvit- og blåmuggost og Eggen Gardsysteri var blant de første i Norge til å starte med ysting av muggost. De var også blant de første produsentene i matsamarbeidet Rørosmat SA. 16 år senere produserer de noen av Norges mest populære muggoster og har gjennom sin satsing og sitt harde arbeid etablert fire arbeidsplasser på garden. Osteproduksjonen på 20.000 liter melk i 2001 har blitt til 90.000 i 2016.

-Det at vi i dag skulle ha fire personer på lønningslista, kunne vi aldri drømt i 2001. Vi er utrolig stolte over det vi har skapt utav den lille gården vår i Vingelen og er utrolig takknemlige over at osten vår faller så godt i smak, forteller Ola og Liv. Eggen Gardsysteri kan også se lyst på de kommende årene. Sønnen Marius med samboeren Lotte og deres tre barn har flyttet tilbake til Vingelen fra Trondheim for å ta over drifta av garden. -Det at garden har etablert et eget ysteri var det som gjorde det aktuelt for oss å komme tilbake. Vi gleder oss stort til å være med å videreutvikle dette videre, sier Lotte og Marius.