Fristelser fra skogen

Skogen rundt Røyland gård byr på mange fristelser. Tyttebær, Blåbær, krekling, granskudd, bjørkeskudd og furunåler spiller viktige roller i matskattene fra gården.

Fristelser fra skogen

Det er tre år siden Pernille og Gunnar overtok gården etter Gunnars foreldre. Mye foredlingskunnskap har gått i arv. Samtidig er deres kjærlighet til naturen og friluftslivet viktig for hvilke produkter de velger å satse på.

– For oss er det viktig at produktene våre speiler råvarene som finnes rundt oss. Vi er opptatt av den rene naturlige maten, derfor bruker vi minst mulig sukker. Vi velger i stedet krydder som sammen med friske råvarer gir en unik smaksopplevelse, forteller Gunnar.

Tyttebær til langt mer enn syltetøy Tyttebær er den viktigste råvaren på Røyland gård. I tillegg til det krydrede tyttebærsyltetøyet bys det på tyttebærøl, tyttebærbrus, tyttebærgløgg og gele av tyttebær og krekling. Til dette trengs det mye tyttebær, men enn de klarer å plukke selv. Så Pernille og Gunnar arrangerer en egen tyttebærfestival for å få inn så mye lokale bær som mulig.

– Det er utfordrende å få tak i nok bær, og vi ønsker å starte eget bærmottak slik at folk i bygda kan selge bærene sine til oss. I dag produserer vi 6000 glass med syltetøy og geleer, men målet noen år frem i tid er 20.000 glass, forteller Pernille.

Årstidene i naturens spiskammer På Røyland er aktivitetsnivået høyt gjennom hele året, men aller mest er det å gjøre fra mai til desember.

– Vi prøver å bruke årstidene. På våren sanker vi bjørkeskudd og granskudd, på sommeren plukker vi bær på hagebuskene, høsten brukes til sanking av ville bær og jakt, mens vinteren brukes til produksjon og litt ferie, sier Gunnar.

Aktivitetsnivået er høyt også i gårdens aktivitetspark. Her finnes blant annet en høytflyvende zipliner for folk uten høydeskrekk. Restauranten i låven har plass til 90 mennesker, og her tas bursdags- konfirmasjons- og bryllupsgjester godt imot. Brudeparet selv kan velge å overnatte enten i landemerket tårnet eller i den koselige tømmerhytta Solås, mens gjestene kan ta plass i overnattingsleilighetene.

Les mer om Røyland Gård.

  • Fotograf: Bjørn Vidar Lie
  • Fotograf: Vidar Lie