Verdens beste ost er fra Fana

Jørn Hafslund er verdensmester i ost og et oppkomme av ideer og nye prosjekter. På Ostegården i Fana utvikler han prisbelønnede melkeprodukter og inviterer til pubkveld i kjelleren på ysteriet en gang i måneden.

Verdens beste ost er fra Fana

Gården har sitt opphav fra 1600-tallet og i tillegg til melkeproduksjon gjennom mange generasjoner, er det også drevet transport av fisk til Nord-Norge. Da ekteparet Ruth og Jørn Hafslund startet osteproduksjon i 2006, var det med mål å utnytte egne råvarer. Istedenfor å kjøpe ost fra andre, ville de lage sine egne produkter. Inspirasjon hentet de fra Frankrike og ifølge historien, ble de første utgavene av camembert og brie, testet på naboene. Da ostene falt i god smak og han så at naboene dro friske og raske på jobb neste dag, mente han testen var bestått!

November 2018 får han beviset på det, for da vinner osten hans Oste-VM som til alt overmål ble arrangert på hjemmebane i Bergen.

Allsidige beiteforhold Han visste lite om hvor krevende det var å lage franske oster da han startet, men utgangspunktet var perfekt. Engen kuene beiter på er gammel og består av mange sorter gress og lyng. I tillegg grenser beiteområdet ned til vannet, så det er fullt mulig for kuene å ta seg et bad i sjøen, om de skulle ønske det. Han mener kombinasjonen av de gode beiteforholdene og det å gi seg god tid og å begrense produksjon og volum, er bakgrunnen for suksessen.

Liker å gå egne veier Mens de fleste typer camembert og brie har en jevn konsistens gjennom hele osten, lager han en ustabilisert variant med en fast kjerne som modnes fra ytterkant og innover. Dette er en krevende produksjon som i dag gjøres av få.

Han har også gitt brien sin noe så sjeldent som firkantet form. Filosofien er klar: Skal man gjøre noe, må man gjøre noe som skiller seg ut og er spesielt.

Og ideer står det ikke på. Blant annet produserer han oster «så store som tinntallerkener» i 60 kilosklassen. Dette er oster som under modning må snus av to sterke menn to ganger i døgnet.

Han smiler fornøyd og stryker over raden av oster i modningslageret. Han har huset treningssamlingen for det norske ostelandslaget, for holdningen er at det er viktig å spille hverandre gode og å dele de erfaringer en har. Men spør du ham hva han drømmer om nå, så er svaret kanskje noe annet enn du forventet: -Jeg vil seile mer, det er det aller morsomste som finnes, sier Jørn. Derfor er han glad for at de to sønnene nå blir stadig mer involvert i driften. Så kanskje er det dem du møter på Bondens marked i Bergen?

Fakta om Fanaostene

Ostegården lager hvitmuggoster på den gamle, originale måten med egen produsert kultur og under lave temperaturer slik at ostene modnes over lang tid.

Brie, hvitmuggost, ustabilisert og er produsert av pasteurisert kumelk fra egen besetning. Merket spesialmerke, for unik smak.

Camembert: Hvitmuggost laget på original, fransk oppskrift. Ustabilisert og melk fra egne kyr.

Jønsberg: en halvfast type, laget etter egen oppskrift

Fanaost er halvfast ost på pasteurisert kumelk. Osten er lagret minimum 3 måneder.

Fanaosten er også laget i en spesialutgave. Kalles Eldgammel Fanaost. Vekt 60 kg og lagret i to år. Det er denne osten som har vunnet både NM og VM.

Salatost: En type Feta.

Tilbehør: Chilligele og pæregele. Passer til hvitmuggost og annet godt.

Tekst: Trude Henriksen og Bondens marked

  • Fotograf: Trude Henriksen
  • Fotograf: Trude Henriksen
  • Fotograf: Trude Henriksen
  • Fotograf: Trude Henriksen
  • Fotograf: Trude Henriksen
  • Fotograf: Odd Mehus/Hanen