Geiter som nyter utsikt

Lengst inne og øverst oppe i Kandal, med spektakulær utsikt utover Breimsvannet, finner du familiebedriften Kandal Kjøt DA. Gården er brattlent, og der har de drevet med geitehold i mange generasjoner.

Geiter som nyter utsikt

-Våre produkter blir laget slik som vi alltid har gjort det, med rene kjøttvarer, naturlig tørking på stabburet, og tørrsalting av spekelår og pinnekjøtt - selvsagt av geit og kje, og uten melk og gluten, forteller Paul Nygård. Paul bor i Gloppen kommune i Nordfjord i Sogn og Fjordane.

Familien foredler geit- og kjekjøtt, og de har et stort utvalg produkter: Ferskt kjøtt av ulike slag, ulike stykker som egnet seg godt til grilling, spekepølse, speket kjøtt, pinnekjøtt, grove julepølser og mye mer.

–Vi selger kjekjøtt fra dyr som bare har fått melk, og vi selger kjøtt fra dyr som har beitet hele sommeren. Det smaker forskjellig, og det setter kundene våre pris på, forteller Paul. Det var foreldrene hans som startet familiebedriften. De startet i det små med å tilby noen få produkter. Etter å ha drevet med en liten produksjon i noen år, satte de opp et nytt produksjonslokale for å kunne produsere nok til å dekke etterspørselen, og for å kunne tilby flere produkter. Produksjonslokalet sto ferdig høsten 2004. Sønnen Paul Nygård ble etter hvert med i produksjonen og utviklingen av bedriften, og i juli 2011 ble Kandal Kjøt DA dannet, med Paul som daglig leder.

-Vi startet med å selge varene direkte til kundene fra gårdsutsalget og på Bondens marked. Etter hvert som produktene ble kjent blant kundene, økte etterspørselen blant lokale butikker. I dag leverer vi noen produkter til butikker i Sogn og Fjordane, og nå har også hotell- og restaurantbransjen for alvor begynt å vise interesse. Det er morsomt å se at interessen for lokal og kortreist mat øker, sier Paul.

Han forteller at den har en støl som heter Myklandstølen. Der er det aktiv seterbruk hvor flere geitebruk har geitene på beite inne i Myklandsdalen fra slutten av juni og hele sommeren. –Stølen er verdt et besøk om sommeren. Ta av E39 mot Kandal når du kjem til "Vassenden" ved Breimsvannet, mellom Sandane og Byrkjelo, reklamerer Paul.

  • Fotograf: Kandal kjøtt
  • Fotograf: Kandal kjøtt
    Stølen