Sesong for ferskt kjekjøtt!

På Prestholt geitestøl er det liv og leven i fjøset, for der har årets geitekillinger kommet til verden. 400 små kje breker lystig og gleder seg til våren kommer til fjells.

24. april 2018

Sesong for ferskt kjekjøtt!

Kjekjøtt selges på Bondens marked flere steder i landet. Reidar og Kjersti Stenberg selger kjekjøtt til mange kunder på Bondens marked i Oslo og Drammen. –Det er fantastisk godt kjøtt, men det er mange som aldri har smakt kjekjøtt før. Hittil har faktisk alle likt det når vi har gitt dem en smak, forteller Reidar. Hvert år selger Prestholt geitestøl mer av det møre og lyse kjøttet fra teltet sitt på Bondens marked. Sammen med sønnen har de også utviklet pølser av kjekjøtt, brun og hvit ost, samt karameller og konfekt av geitemelk.

– Kje- og geitekjøtt spises over hele verden, og det har vært geiter i Norge siden bronsealderen, forteller Reidar. Han er glad for at bukkekjeene nå kan bli mat. Og geitene på Prestholt geitestøl ser fram til nok en sommer på beite under Hallingskarvet.

Kokker tilhengere av kje

Kokk og medeier i Lava Oslo, Stian Floer, har lenge vært en svoren tilhenger av kje. – Det er mye snakk om fremtidens mat og insekter som det nye proteinet. Hvorfor i all verden skal vi bytte ut biff med gresshoppe når vi samtidig kaster enorme mengder kjekjøtt hvert år. For meg er det en meningsløs og uetisk sløsing og bruk av ressurser, sier Stian Floer til magasinet Appetitt.

Han har brukt kje til matlaging i mange år, både privat og på jobb. Først og fremst fordi det er en norsk råvare av god kvalitet og som altfor få spiser. Kokker har gått i bresjen for å utnytte dyret fra hode til hale. Så lenge man har geiter for å produsere melk og holde kulturlandskapet ved like, bør man også bruke kjøttet.

– Jeg liker virkelig ikke å kaste mat. Det første jeg ser etter når jeg går inn på kjøkkenet er i matsøpla, og der skal det ikke ligge spiselig mat. Geitekjøtt har fått et ufortjent dårlig rykte. Kje er en knallbra råvare, med en delikat og lett smak. Det er et dyr som beiter ute i norsk natur, er perfekt på grillen, i en gryterett eller i en salat. – Jeg har alltid snakket varmt om kje. Hvis vi klarer å lage et marked, og utnytte en bra råvare, er det ingenting som er bedre enn det, sier Floer.

Kjøttet er mildt i smaken. Det er delikat og burde være kjøttet for den som synes lammekjøtt er litt for kraftig. Kjeet er mindre enn lam i størrelse, og siden de er så unge så er det ett lyst og mørt kjøtt, men kan brukes på samme måte som lam.

Oppskrifter http://www.appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam/kjeribs

http://www.appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/lam/kje-ytrefilet-friterte-jordskokkskall-fyllt-m

https://helleskitchen.org/farikal-nei-kjeikal/

  • Ekte Geitost med Hallingskarvet
  • Norske melkegeit i nydelige farger, avstamming fra vestlands geit
  • Brun geitost fra Prestholt geitestøl er kåret til landets beste!
  • Fotograf: Randi Ledaal Gjertsen
  • Fotograf: Randi Ledaal Gjertsen
  • Fotograf: Tore Berntsen
    Reidar og Tim Reidar Stenberg har laget landets beste brune geitost.