Rekordomsetning på Bondens marked

Salget av småskala lokalmat øker ikke bare i storbyene, men også på mindre steder. –Det siste året har Bondens marked økt omsetningen med 14% på landsbasis, sier daglig leder Randi Ledaal Gjertsen i Bondens marked Norge.

11. april 2016

Rekordomsetning på Bondens marked

Hun roser innsatsvillige og kvalitetsbevisste produsenter for solid innsats i året som gikk.

-Det er ekstra positivt at Bondens marked øker så mye utenfor de store byene. I Hedmark klarte Bondens marked å øke omsetningen med en million kroner det siste året, forteller Gjertsen. Hun sier at bakgrunnen for suksessen er dyktige nøkkelpersoner som er flinke til å bygge et solid lag med mange flinke produsenter som jobber sammen om å lage attraktive markeder. –Produsentene våre forteller at de selger mer når de står sammen og selger på Bondens marked enn de gjør når de selger alene på andre arrangementer. Det er vi stolte av, sier Gjertsen.

Bondens marked tilbyr produsentene en lavterskel salgskanal som gjør det mulig å selge direkte til forbrukerne. –Våre kunder er opptatt av hvordan maten produseres, og de setter pris på å få en prat med de som har stelt dyrene og som kan fortelle alle detaljene om hvordan maten blir produsert.

Bondens marked ønsker å gi kundene større matmangfold framover. Det kommende året vil Bondens marked jobbe med å rekruttere flere produsenter, blant annet ved å besøke naturbruksskoler og ta kontakt med produsenter som ser etter alternativer for gårdsdriften. –Det er ingen tvil om at det finnes markedsmuligheter for de som ønsker å utnytte ressursene på gården til å produsere småskala lokalmat, sier Gjertsen.

Omsetning og markedsdager Totalt ble det omsatt for 66,2 millioner kroner på Bondens marked i 2015, mot om lag 58 millioner kroner i 2014. Dette utgjør en økning på 14,3 %.

I 2015 ble det arrangert 243 markedsdager på landsplan, i tillegg til Matstreif (2 dager).

Oslo, Trondheim og Bergen er fortsatt de viktigste markedsplassene for Bondens marked. Imidlertid er det gledelig at produsentene selger stadig bedre også på mindre steder. Bondens marked på Hamar, i Førde, Drammen og Bodø økte salget markant det siste året. Likevel er variasjonen i brutto omsetning fortsatt stor, både mellom produsentene og når de ulike regionene og markedsplassene sammenlignes.