Rapport om markedshager (STYRK-prosjektet)
Markedshager har stor verdi for norsk bærekraft og matberedskap. En ny rapport fra Telemarksforsking, NIBIO og Høgskulen på Vestlandet har undersøkt hvilke faktorer som påvirker lønnsomheten til markedshagedyrkere – og hvordan produksjonen kan styrkes.
10. juli 2025

Nå har Christine Hvitsand og Jenny Fossum Grønn ved Telemarksforsking, sammen med kolleger fra NIBIO og Høgskulen på Vestlandet, undersøkt muligheter og barrierer for norske markedshager i rapporten «Markedshager: Bruk og utvikling av direkte salgskanaler, samarbeid og virkemidler for styrket lønnsomhet».
Å støtte opp om markedshager har flere fordeler. De har betydning både som produsenter av et mangfold av varer lokalt, men også som kunnskapsformidlere rundt økologi og matproduksjon.
Denne typen produksjon støtter opp om flere politiske målsettinger samtidig: Bærekraftige produksjonsformer, samt landbruk og sysselsetting over hele landet, herunder som bidrag til målet om 10 prosent økologisk landbruk Økt omsetning av lokalmat Økt selvforsyning, matsikkerhet og beredskap med sin spredning over hele landet Tilgang til ferske, økologiske grønnsaker til befolkningen, noe som er positivt for folkehelsen og i tråd med kostrådene I tillegg til de overordnede verdiene de bidrar med, er grønnsaker fra markedshager populære hos forbrukerne, og det er stor etterspørsel etter grønnsakene deres.
Dessuten ønsker salgskanaler som Bondens marked å tilby mer grønnsaker på sine markeder. Men til tross for dette sliter mange produsenter med lønnsomheten. Dette skyldes i noen tilfeller at bedriftene er i startfasen, og for andre at de må nå ut til flere kunder. I tillegg bør produksjonen få produksjonsstøtte fra landbruket, noe som er foreslått i landbrukets to siste krav.