Prøv nakent bygg på grøtens dag

Grøt har vært hverdagskost for nordmenn i århundrer, og regnes som den eldste retten vi har. Norsk Urkorn er en av våre kornprodusenter, og de dyrker flere gamle kornsorter. De anbefaler byggrøt på grøtens dag 23. oktober.

22. oktober 2015

Nakenbygg er en svært næringsrik kornsort og har lange tradisjoner innen matlaging. Det ytterste skallet ramler av under tresking, derav navnet «naken».Vårt nakenbygg kalles Pirona, og egner seg godt for økologisk dyrking.Nakenbygg er rikt på antioksidanter, noe som er bra for immunforsvaret. Det har også et høyt innhold av betaglukan.Betaglukan har vist seg å ha en gunstig effekt på både kolesterol, blodsukker og generelt i forebygging av hjerte- og karsykdommer. Bygg har også en mykgjørende effekt på avføringen. Nakenbygg har et høyt innhold av proteiner, vitaminer og mineraler. Hele korn egner seg godt både i supper, salater og som erstatning for ris.Byggmel kan med fordel inngå som en del (40-60 %) i brøddeigen, og egner seg godt i både vafler, pannekaker og tortillas.

BYGGRØT (3 porsjoner) 4 dl. vann 250 g helkorn nakenbygg 1 liter melk ¼ ts salt FRAMGANGSMÅTE •Kok opp vannet og hell nakenbygget oppi det kokende vannet. La koke i cirka 10 minutter, til vannet er kokt inn. •Hell melka oppi gryta og kok opp under stadig omrøring. •La det deretter småkoke i 1 times tid, og smak til med salt mot slutten av koketiden. •Serveres med det du ønsker av kanel, sukker / rå rørsukker, smørøye, frukt / tørket frukt.

NB! Lager du en litt større porsjon, kan det brukes til byggkrem-dessert ved en senere anledning. Kokt bygg kan også fint fryses.

BYGGRYNS-SUPPE Du kan enkelt lage byggryns-suppe om du sper grøten med mer melk, og smaker til med litt mer salt.

BYGG-KREM (4 porsjoner) 6 dl byggrøt eller 4-6 dl kokt helkorn nakenbygg (evt. kokte emmerkorn = urkorn-krem) 3 dl kremfløte 1-2 ss rørsukker 1 ts vaniljesukker

FRAMGANGSMÅTE •Pisk krem av fløten, vaniljesukker og rørsukker. (Smak til med sukker til ønsket søtsmak) •Bland til slutt inn byggrøten eller de kokte byggkornene. Hele korn trenger cirka 1 times tid å koke, bruk gjerne litt salt i kokevannet. (1/4 ts salt for 1,5 liter vann og 200 g korn. Evt. overskuddsvann helles bort)

NB! Husk at kokt helkorn kan fryses i porsjoner, slik at du kan koke en større mengde og enkelt ta opp den mengden du trenger neste gang.

JORDBÆRSAUS (cirka ½ liter) 1 kurv = 500 g ferske eller frosne jordbær (Frosne bær tines) 2 ss rørsukker eller honning 1 dl lunkent vann

FRAMGANGSMÅTE: •Løs opp honningen eller rørsukkeret i det lunkne vannet. Blandes med jordbærene og mikses med stavmikser til bærene er helt most.

Nakenbygg fra Norsk Urkorn selges blant annet i Bondens butikk i Mathallen i Oslo, og via websiden til produsenten. Der finner du også flere oppskrifter. www.norskurkorn.no