Påskemarkeder

Vil du ha hvite eller brune hønseegg, eller kanskje andeegg? Vil du ha villsaukjøtt, lammekjøtt eller kjekjøtt? Denne helgen og neste helg blir det påskemarkeder mange steder i landet. Kanskje finner du et påskemarked på vei til hytta?

4. april 2017

Påskemarkeder

Lørdag 8. april er det Bondens marked i Bergen, Ål og Drammen. Tirsdag 11. april er det marked i Førde. Lørdag 15. april er det Bondens marked i Kragerø.

I Oslo, Trondheim, Tromsø og Lillehammer var det påskemarked allerede 1. april, for der har vi erfart at mange kunder reiser tidlig på påskeferie.

For mange er det tradisjon med lam i påsken, men hvorfor ikke prøve kje også? På alle markedene våre møter du saue- og geitebønder som selger ferskt kjøtt, frossent kjøtt eller foredlet vare. Lofoten gårdsysteri, Kandal kjøtt, Prestholt geitestøl og Ommang Søndre er blant de som har kje- og geitekjøtt. De opplever at stadig flere får øynene opp for det møre, delikate kjøttet.

Ferskt kjekjøtt har i mange år vært mangelvare og umulig å få kjøpt. Takket være Bondens marked er det i ferd med å bli tilgjengelig, og hurra for det! Kjekjøtt er sesongvare. Kjeene fødes stort sett vinterstid, og de som er av hankjønn, blir enten slaktet straks, eller de fôres opp og slaktes etter noen få uker for å gi kjøtt og kjeskinn. Hunkjeene får leve og blir sendt på sommerbeite for å bli mødre og gi melk et år senere. Ferskt kjekjøtt får man dermed bare i sesongen, frosset er det tilgjengelig så lenge det er noe igjen. Etter hvert som etterspørselen øker, vil trolig flere produsenter legge om fødetiden noe for å kunne sende kje som skal bli kjøtt, på sommerbeite.

Møt produsentene Kandal kjøtt i Gloppen er en av de som har satset på geite- og kjekjøtt. Les mer om geitene som nyter utsikten over Breimsvannet.

Vats gardsmat tilbyr lammekjøtt av ypperste kvalitet. Les om de tre sauebøndene som samarbeider om å ta vare på gamle tradisjoner innen foredlingsarbeidet.

Få nyhetsbrev med oppskrifter Du trenger ikke være mesterkokk for å tilberede kjekjøtt. Dersom du vil ha oppskrifter tilsendt på e-post, kan du melde deg på nyhetsbrevet vårt på www.bondensmarked.no