Osteskatten i gruvene

Langt inne i de mørke gruvene på Blaafarveværket finner du en skatt - et lager med ost som ligger til modning. Jevnlig ifører Anne Marie Sando fra Eiker Gårdsysteri seg hjelm og varme klær, for å inspisere det godt gjemte modningsrommet.

1. april 2016

Osteskatten i gruvene

I går hadde hun produsentkollegaer fra Bondens marked Oslo med inn i gruvene, i anledning årsmøtet til Bondens marked Oslo. Ingen av de andre produsentene har liknende omgivelser for sine produkter. Gruvene er et unikt kulturlandskap, formet av gruvearbeiderne som tok ut millioner av tonn med stein fra fjellet. Koboltgruvene strekker seg tre kilometer fra nord til syd, og det er både dype juv og store haller å finne mellom de lange gruvegangene.

–Vi startet samarbeidet om gruveosten i 2007, forteller Anne Marie. Da tok Blaafarveværket kontakt for å høre om de lokale osteprodusentene var interessert i å prøve noe nytt. Osten er laget av melk fra glade kuer på Eiker Gårdsysteri, og ystes noen få meter unna fjøset.

Osten blir formodnet på Eiker Gårdsysteri og ettermodnet i gruvene minimum 6 mnd. -Men blir bare bedre av å ligge lenger, sier Anne Marie.

Det spesielle miljøet i gruvene med stabil temperatur og luftfuktighet gir et unikt resultat. Gruveosten ble i oktober 2014 tildelt Spesialitetsmerket - Unik smak fra Matmerk. Osten får du kjøpt i gårdsbutikken til Eiker Gårdsysteri, og selvsagt på Bondens marked i Drammen og Oslo.

Tar du turen til Blaafarveværket på Modum, kan du være med på gruvesafari der du også får se ostene ligge til modning. Bergknappen er Blaafarveværkets serveringssted inne i gruvene. Her kan besøkende på bestilte gruppeturer få servert gruvelagret ost og drikke.Blaafarveværket åpner 7. mai.

  • Fotograf: Randi Ledaal Gjertsen
  • Fotograf: Randi Ledaal Gjertsen
  • Fotograf: Randi Ledaal Gjertsen
  • Fotograf: Randi Ledaal Gjertsen