Osteglede i Bergen

Første helgen i november kommer 3000 oster, 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk til Bergen for å kåre verdens beste ost.Kommer du?

2. juli 2018

Osteglede i Bergen

Første helgen i november kommer 3000 oster, 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk til Bergen for å kåre verdens beste ost. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018. World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar. Også flere andre norske osteprodusenter har gjort det godt i VM, senest i fjor fikk Eggen Gardsysteri SA i Vingelen i Tolga gull for sin ost «Fjellblå» og sølvmedalje for osten «Fjellgo». Avdem Gardsysteri på Lesja mottok bronse for «Vellagra Fjelldronning».

Bedømming fredag Fredag 2. november vil konkurransen World Cheese Awards avholdes midt på festivalområdet i Dovregubbens Hall, slik at publikum kan se bedømmelsen og lukte ostene på avstand. Finalen i World Cheese Awards går av stabelen fredag kveld, og er åpen for publikum som ønsker å bli med på en underholdende ostefinale med BBC-programlederen Nigel Barden i spissen.

Ostebord lørdag Festivalen fortsetter lørdag 3. november, og da omgjøres konkurranseområdet til et stort ostebord hvor publikum kan kjøpe billetter til guidede osteturer organisert av internasjonale eksperter. Les mer på nettsiden til Oste-VM

Festival under VM Mange av ostene du får kjøpt på Bondens marked ulike steder i landet, vil delta i VM-konkurransen. Men også spekemat, fisk og Hardangerplommer blir å få kjøpt under Oste-VM. Bondens marked deltar nemlig på matfestivalen «Matnasjonen Norge» som arrangeres i tilknytning til Oste-VM. – Det blir selvsagt mange gode smaker som passer til ost, men også norsk tradisjonsmat fra småskala lokalmatprodusenter, forteller Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.

Bergen er i dag eneste by i Norge som har status som en UNESCO matby. Matbyen Bergen, «City of Gastronomy», bygger på over tusen års historie som møteplass og handelssentrum for kultur- og mattradisjoner. Omgitt av hav, dype fjorder og høye fjell har naturen skapt et miljø for mat- produksjon i rene, mektige omgivelser.

Bergen og Bergensregionen har en rekke spisesteder som tilbyr spennende mat basert på lokale tradisjoner og råvarer. Bondens marked er en populær tradisjon der bergensere kan handle mat direkte fra lokale småskalaprodusenter annenhver lørdag. Hvert år i september arrangeres Bergen Matfestival og regionen har et kokkefaglig miljø med stadig flere utøvere i internasjonal klasse, blant annet Bocuse d´Or vinnerne.

Les om Bergen matby.