Mindre matsvinn med Sognalapskaus

-Dette er et samarbeidsprosjekt i Sogn for å minske matsvinnet, forteller Odd og Kristine Ohnstad i Haugen gardsmat. Under Matstreif i Oslo 6. og 7. september lanserer de Sognalapskaus for østlendingene.

5. september 2019

Mindre matsvinn med Sognalapskaus

Grønnsaker fra Lærdal Grønt med rare fasonger og upopulære størrelser kokes med fårekjøtt som er både saltet og røykt. Litt salta svinekjøtt er også med for smakens skyld, og alle råvarene er lokale.

-Skeive gulrøtter smaker like godt, men er ikke så lett å få solgt for grønnsaksbøndene. Fårebog er heller ikke det enkleste å selge, selv om det er en flott råvare. Sammen med poteter, kålrot og litt svinekjøtt blir det derimot helt strålende, sier Kristine mens hun deler ut smaksprøver på Sognalapskausen.

-Vi testet ut ulike varianter på Bondens marked i Bergen og Oslo, og fikk mange gode tilbakemeldinger fra kundene våre, sier Odd. Han forteller om store og små som sa sin ærlige mening om størrelsen på grønnsaksbitene og smaken. Etter små justeringer er nå produksjonen i full gang.

Haugen Gardsmat og Lærdal Grønt synes det er morsomt å ta miljøansvar samtidig som de utvikler nye matprodukter. -Ut fra et bærekraftsperspektiv er det uaktuelt å kaste førsteklasses mat, sier Odd. Som tidligere sauebønder er de vant til å bruke hele slaktet, og de er opptatt av å bruke lokale råvarer.

Sognalapskausen selges både som varmrett på matfestivaler og i butikk i spiseklare porsjoner som varmes opp i posen. Dette er fiks ferdig kvalitetsmat, reklamerer Kristine.