Maten gir deg påskestemning

-Kjøp maten der du er i påska. Det er et stort mangfold av spennende lokalmat som du kan få kjøpt fra matprodusentar i hele landet, oppfordrer matminister Jon Georg Dale.

27. mars 2018

Maten gir deg påskestemning

5 av 10 nordmenn synes lokale mat- og drikkeopplevelser er viktig når de reiser i Norge, og påsken er en gyllen anledning for påskeklare nordmenn til å nyte nye norske smaksopplevelser. Bønder og lokalmatprodusenter tilbyr en haug av spennende produkter på Bondens marked og egne gårdsutsalg i påsken.

En salgskanal i vekst På Bondens Marked kan du kjøpe lokalmat og drikke direkte fra produsenten, og markedet er å finne i flere norske byer. Stadig flere forbrukere og produsenter får øynene opp for Bondens marked. Siden stiftelsen ble opprettet i 2003, har den totale omsetningen økt hvert år, og markedet har posisjonert seg som en viktig salgskanal for stadig flere produsenter.

I 2017 hadde Bondens Marked en total omsetning på 72,7 millioner kroner. Ser man hvert marked for seg har Bondens Marked i Oslo og Trøndelag den største omsetningen. Siden 2016 har antall nye produsenter økt med 23 prosent. 70 nye produsenter er med, og det gir forbrukeren et enda større utvalg av lokalmatprodukter.

– Forbrukarane skal ha eit stort mangfald av matprodukt å velje mellom. Den norske matmarknaden blir stadig meir variert både når det gjeld pris og produkt. Aldri har vi hatt eit betre lokalmatutval enn det vi har no, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Den aukande interessen for lokalmat skjer samstundes som stadig fleire ønskjer å vite meir om kor maten dei et kjem frå, fortsetter han.

På Bondens Marked finner du blant annet saueprodukter fra Vats Gardsmat. Tre sauebønder utvikler spesialprodukter som folk vil ha og betaler for. Sauene beiter i det vakre Bergsjøområdet hele sommeren, og hyttefolket kan bokstavelig talt høre påskematen breke, mens de pleier tomta. Så mange som 6 av 10 nordmenn sier det er villige til å betale ekstra for lokale mat- og drikkevarer. Det viser tall fra Matmerk 2017.

Norske matvaner i påsken Nortura har tidligere estimert at nordmenn spiser ca. 500 tonn lammestek og -lår til påske. I år tror de tallet kan bli enda høyere fordi forbrukerne har flere lam og saueprodukter å velge mellom. Av Norges fylker er Vestfold på topp og Østfold på bunn når det gjelder årlig forbruk av fårekjøtt i forhold til befolkningsstørrelsen. Det opplyser Nortura.

Fra skjærtorsdag til 2. påskedag spiser nordmenn 26 millioner egg. Det er et dobbelt så stort forbruk som en vanlig uke. Det vil si at hver nordmann spiser ca. ett egg hver dag i påsken. Det viser MatPrats oversikt. Grillpølsene er enda mer populært i påsken. Salget tredobles, og vi kjøper opptil 1000 tonn grillpølser i løpet av disse dagene. Om alle grillpølsene blir spist i løpet av påsken, eller lagret i fryseren, har ikke Nortura oversikt over.

Matministerens påskeguide: Nord-Norge Du kan finne påskemarked i Tromsø og Bodø 17. mars og i Leknes 24. mars. Er du interessert i et gardsbesøk kan du reise til Aalan Gård på Vestvågøy i Lofoten. Her finner du den ekte og naturlige lofotopplevelsen, der du som turist aktivt kan oppleve et mangfoldig gårdsbruk med osteproduksjon, urtehage og forskjellige dyr. Produktene kan kjøpes eller smakes på i gårdsbutikken som er åpen hver dag fra 10.00-20.00. Dersom du reiser med Hurtigruta kan du også få osten servert. Lofoten gårdsysteri har også åpen gårdsbutikk og kafé med økologisk ost, -kjøtt og opplevelser for hele familien. Minikurs i ysting og turbeskrivelse med matpakke fra gården. Osten fra dette ysteriet selges til og med i ostebutikk i Paris.

Trøndelag Den 17. mars fylles Trondheims torv opp med lokalmat på påskemarkedet. Befinner du deg i Trøndelag kan du kan også reise til Grindal ysteri i Rennebu. En liten avstikker fra E6 på vei til eller fra Trondheim, finner du en spennende osteopplevelse. På Grindal ysteri i Rennebu er de klare til å ta møte påsketuristene både onsdag, torsdag og fredag. De har og mange fine saueskinn egna for påskesolveggen. Grindal ysteri drives av søstrene som ikke ville flytte hjem fra setra når sommeren var over. De tar i bruk ressursene naturen og tradisjonene har gitt, har solid kunnskap om ystehåndverket og de har høstet mange priser for sine oster.

Et annet alternativ er gårdsutsalget til Romstad gård. Her kan du smake på hjemmebakte brød, basert på sunne meltyper og alle gårdens produkter på glass, flaske eller eske, eller i pose, enten du vil kjøpe til deg selv eller gi en kjærkommen gave til de beste av dine venner.

Sunnmøre Er du i Ulsteinvik kan ta en tur innom påskemarkedet den 17. mars.

Sogn og Fjordane Den 24. mars finner du påskemarkedet i Florø, og den 27. mars er markedet i Førde. Håjen kafe i Naustdal er åpen på palmesøndag og alle helligdagene i påsken. Nyt lokale retter til synet av Førdefjorden og Frammarsvika i blomstring. Kombiner gjerne med lokal skitur eller rusletur til sjøen.

Bergen Påskemarkedet arrangeres i Bergen den 24. mars.

Kragerø Den 31. mars er det Bondens marked i Kragerø.

Hallingdal og Geilo-traktene Midt mellom Bergen og Oslo finner du Hol ysteri. Der kan du se hvordan ystingen foregår. Du får kjøpt oster av mange slag, fra dyr som har beitet ved Hallingskarvet og i fjellområdet rundt. De har også nydelig kjekjøtt til grillen, og produkter fra flere lokale bønder.

Hvis du skal til Hallingdal eller kjører den veien, kan du gjøre det enkelt og bestille lokalmatkassen. Kanskje de har noen ekstra kasser på lur? Velg mellom 13 forskjellige hentesteder i Øvre Buskerud. Se hele menyen på www.lokalmatkassen.no.

Innlandet Påskemarkedet i Innlandet blir holdt på Budor den 24. mars, det rigges opp telt utenfor Budor Gjestegård.

Ønsker du et gardsbesøk kan du reise til landhandelen Avdemsbue som har røtter tilbake til 1878, og har vært i kontinuerlig drift siden da. Dette er et unikt stopp for matglade mennesker, fastboende og gjennomreisende. Odelsjenta på Avdem Gardsysteri driver landhandelen, så det er selvsagt mange gode meieriprodukter å få kjøpt.

Trenger du god mat og drikke til påske, er Smak i Lom et annet godt alternativ. Mykje god ost, slik som verdas beste ost Kraftkar, og godt tilbehør. Nye slag frå Lom Bryggeri, bla 4-KORN som passer perfekt til påske. Vi får òg inn kortreist, norsk handverkcider frå Balholm. Ferske mørelefser frå Brimi Sæter, håndlaga påskesjokolade frå Geiranger, og mykje anna godt!