Grøntprosjekt i Innlandet
Et nettverksprosjekt for småskala grønnsaksprodusenter i Innlandet starter høsten 2025. Det blir også oppstartsprogram for nye produsenter.
7. juli 2025

Eksempler på aktiviteter i prosjektet · Etablere nettverk/grupperåd for erfarne produsenter
· Arrangere markvandringer og studieturer med faglig påfyll og erfaringsutveksling. På markvandringer kl 18 den 9.juli, vil vi få høre mer om drifta på Korsviken gård og utveksle erfaringer om å drive en småskala grønnsaksproduksjon sammen med rådgiver Kari Bysveen fra Norsk landbruksrådgiving, og Sofia Elm fra Avdem gardsgrønt. Les mer på markedshage.no
· Arrangere årlige nettverkssamlinger – første i okt/nov 2025
· Tilpasse aktiviteter til relevante utdanninger og kurs: Infomøte om nytt studium for markedshagedrift | Markedshager Norge (anbefalt for produsenter i Innlandet høsten 2025)
· Oppstartsprogram for markedshager fra våren 2026, og oppfølging av deltakere fra fagskoleutdanninga i Innlandet.
· Informasjon om møter og aktiviteter vil bli delt på markedshager.no fortløpende. Er du i målgruppa for prosjektet (driver/vil starte opp småskala grønnsaksproduksjon for salg) og ønsker å stå på en e-post liste for å få informasjon direkte fra prosjektet, kan du melde deg på et eget nyhetsbrev via skjemaet: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=jqVvilNR-kuai1c9mFpBhgrM362R9Ml9ocjrS5Di9UNzU2RFkyWUNERVIzVklCVUgxQTI3UUZKRy4u&route=shorturl
Muligheter i lokale markedet Allsidig småskala grønnsaksproduksjonen, ofte beskrevet som markedshager, er et viktig bidrag til å nå nasjonale mål om økt selvforsyning og økt grønnsaksproduksjon. Det er i dag svært vanskelig for nye grøntprodusenter å få avtaler til dagligvaremarkedet. En mulighet er da å starte opp mindre grønnsaksproduksjon og omsette lokalt.
Innlandet er et av få fylker som ikke har gjennomført oppstartsprogram for markedshager, som styrker produsentene i arbeidet med å nå lokale markeder. Likevel er det flere som har etablert småskala grønnsaksproduksjon i Innlandet, flere av disse har deltatt på markedshagekurs i andre fylker og koblet seg til nasjonale nettverk eller fjellandbruksnettverket.
Et samarbeidsprosjekt Det er trolig rundt 40 småskala grønt produsenter i Innlandet. Bondens marked vil at disse produsentene skal lykkes med å selge avlingene sine i nærområdet, men de må få hjelp til å finne kundene lokalt og tilpasse produksjonen sin. Kanskje det også er marked for flere? Bondens marked Norge har samlet erfaring fra andre fylker og fått støtte til prosjektet ”Småskala grønt og markedshagesatsning i Innlandet”.
Det er et 3-årig prosjekt som er støttet med midler fra Innlandet fylkeskommune, med oppstart høsten 2025. Bondens marked vil samarbeide tett med Statsforvalteren i Innlandet og Norsk landbruksrådgiving. I tillegg vil Sofia Bang Elm fra Avdem Gardsgrønt bidra aktivt inn i prosjektet, og høsten 2025 vil en utdanningspilot testes ut i samarbeid med Fagskolen Innlandet.