FN mener Bondens marked viser vei

FNs visegeneralsekretær Amina J. Mohammed lanserte historiens første internasjonale Bondens marked-nettverk i Roma. -Bønder er selve livsnerven i matsystemet vårt, uttalte Mohammed.

28. juli 2021

FN mener Bondens marked viser vei

Det nye nettverket feiret lanseringen med et internasjonalt marked 24. juli på Amica Campagnia like ved Massimo Circus of Rome. På markedet presenterte Undredal Stølsysteri SA sine oster og spekepølse, som til vanlig selges på Bondens marked i Bergen. Deres ekte geitost ble også overlevert Mohammed, som satte stor pris på å få smake den norske tradisjonsosten.

Markedet i Roma er en del av oppladingen til FAOs pre summit-møte om bærekraft og matsystemer, som igjen skal følges opp med et møte i New York til høsten.

-At FN ser på Bondens marked som en av løsningene for å skape en mer bærekraftig matproduksjon tar vi som en stor anerkjennelse av arbeidet våre småskala bønder og markedsledere gjør, sier Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge. Hun opplever at interessen er stor fra mange land som ennå ikke har organisert Bondens marked. -Vi deler gjerne våre erfaringer med andre. Det er ulike kontekster, men kjerneelementene er de samme over hele verden. Det direkte møtet mellom bonde og forbruker på markedet gir noe mer til begge parter enn utvekslingen av mat og penger.

Bønder fra Ghana, Canada, Georgia, Danmark, Storbritannia, USA og Italia deltok, og som en start på nettverkets arbeid ble det presentert en rapport om ulike lands arbeid med Bondens marked.