Flere økologiske produkter

Kundene på Bondens marked etterspør flere økologiske produkter. Gjennom et prosjekt støttet av Landbruksdirektoratet har Bondens marked rekruttert 28 nye produsenter som selger økologiske produkter.

25. juni 2019

Flere økologiske produkter

-Kundene har tatt godt imot våre nye øko-rekrutter, og det setter vi stor pris på, uttaler Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.

Gjennom et prosjekt støttet av Landbruksdirektoratet har Bondens marked jobbet med å rekruttere nye bønder som driver økologisk til å selge varer på markedene over hele landet. 28 nye produsenter har det blitt, og det har gitt et større mangfold av varer til kundene. -Mange setter pris på at de kan selge hos oss også i karenstida. Når du møter kundene ansikt til ansikt kan du fortelle om omleggingen og da får du både heiarop og salg, sier Gjertsen. Bøndene som selger på markedene slipper fordyrende mellomledd, og opplever at kundene er villige til å betale for kvalitet. -I tillegg er det gledelig å se at noen velger å legge om til økologisk etter å ha fått en kundekrets på markedene som gjør det liv laga, forteller Gjertsen. Hun sier at det fortsatt er større etterspørsel fra kundene etter økologiske varer, og oppfordrer bønder til å ta kontakt.

Kundene verdsetter økologisk På Grindal Ysteri i Rennebu produserer søstrene Nordbø økologisk ost av melk fra kyr som tilbringer sommeren på smakfulle beitemarker i selskap med andre beitedyr. Da de startet opp var det å selge på Bondes marked en av de viktigste punktene i planen. I filmen forteller de sine erfaringer med å selge på Bondens marked og om drifta si.

Ostesøstrene from Bondensmarkednorge on Vimeo.

Helhjerta produksjonsprosess På de artsrike og smakfulle beitemarkene i Rennebu går geit, sau og ku sammen. At dyra skal ha det godt, det står høyt i fokus hos søstrene Nordbø. Og det var en selvfølge for dem å drive økologisk. Til gjengjeld får de frisk, feit, rein melk som gir godt grunnlag for ysting. Hele veien går arbeidet for hand. På den måten kan de følge nøye med på hele prosessen, fra igangsetting av ysting til snuing med smaking og lukting for å sikre at hver ost oppfyller den høye standarden de har satt for seg selv.

Ville ikke hjem fra setra Ysteriet oppstod fordi søstrene ikke ville gi slipp på seterlivet da setersesongen var over. Friheten ved selv å styre dagen, nærheten til produksjonen av maten en spiser og gleden av å se melka utvikles til så mye godt ble tatt med hjem til gården, hvor søstrene bygde ysteri. Her har de kombinert inspirasjon fra inn- og utland med solide tradisjoner og produserer nå ost i verdensklasse.

Belønnede produkter For at osten er i verdensklasse, det er det flere som er enige om. I tillegg til en rekke andre priser, vant Grindals oster Myrull og Råblå henholdsvis gull og sølv under NM i gardsoster høsten 2016. De har vunnet gull i Det norske måltid og de fikk VM-gull til Råblå og bronse til Åskeladd i 2018.

Rein råvare, solid mathåndverk, raus smak! Det er det Grindal Ysteri leverer. – Vi sørger for kvalitet hele veien; fra den reine råvaren, gjennom solid mathåndverk til en raus smak. I ysteriet på gården produseres ost av fersk upasteurisert melk fra egne dyr. Selv oppvarmingen er vedfyrt med egenprodusert ved, så her gjøres alt på gamlemåten. Skal en tro alle prisene og lovorda ostene har fått, er dette produkter du ikke vil gå glipp av.

hjemmesida til Grindal Ysteri finner du også serveringsforslag, så til neste gang du inviterer på ostekveld anbefales en tur innom her.