Fest for pultosten på Løten

På Løten er de litt over snittet opptatt av pultost. Ja, faktisk så glade er de i denne osten at de har laget en egen fest for å feire den! En av de driftige personene bak Pultost- og akevittdagene på Løten er Ole Martin Kildahl fra Bakken Øvre Gårdsmat.

1. september 2016

Fest for pultosten på Løten

Han stiller selvsagt med store mengder egenprodusert pultost, og det samme gjør Monssveen Gaard. 

Pultost er en meget tradisjonsrik ost i Norge. Den er mager og proteinrik, har en skarp og fyldig smak  og passer bl.a. godt til lefser og lomper. Mens Gamalosten har sine røtter på Vestlandet, er Pultosten først og fremst knyttet til Østlandet.

Den tradisjonelle Pultosten er en løs, kornet ostemasse med skarp og fyldig smak. Osten lages av kraftig syrnet skummet melk. Melken blir varmet opp til omlag 60 °C. Deretter blir ostemassen presset etter at mysen er fjernet. Ostemassen blir så kvernet før den blir samlet opp i spesielle gjæringsbakker og tilsatt en kultur av gjærsoppen Candida rugosa eller melkesyrebakterien Lactobacillus lactis. Etter omtrent to døgns gjæring på varmelageret blir gjæringen avbrutt ved at osten tilsettes salt og kjøles ned. Etter en modningstid på flere uker blir osten malt opp og det blir tilsatt karve før osten pakkes for salg.  Navnets opprinnelse er usikker, men sannsynligvis kan navnet tilbakeføres til det danske ordet "pult" som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet "pulta", som betyr grøt. Pultosten passer på grovt brød, lefser og lomper. Den smaker også godt sammen med kokte eller bakte poteter, rømme og flatbrød. Pultost er også meget godt egnet som tilbehør til spekemat eller akevitt. Flere tips får du garantert på Løten i helga!

Mer informasjon om arrangementet finner du her.

Tekst og foto er hentet fra melk.no