Bondens marked feirer tyve år i Norge

For tyve år siden ble det første Bondens marked gjennomført på Majorstuen i Oslo, inspirert av den amerikanske og britiske suksessen med Farmers Market. Jubileet til Bondens marked vil bli markert på utvalgte lokale markedsplasser de neste månedene.

1. februar 2023

Bondens marked feirer tyve år i Norge

På det første markedet solgte bøndene kjøtt, ost, grønnsaker og honning direkte til forbruker, og kundene strømmet til for å oppleve den moderne utgaven av torghandelen. Tilbakemeldingene var overstrømmende positive, ikke minst fordi opplevelsen med å handle rett fra bonden ga mersmak. I tillegg sa kundene at varene var ferskere og utvalget var mer spennende. Siden den gang har utvidelsene kommet år for år, og nå arrangeres nesten 400 markedsdager spredt ut over hele landet.

-Bondens marked har vært en av pådriverne for økt mangfold og lokalprodusert mat. I dag er mangfoldet av norske oster stort og lokalmat trendy, forteller Randi Ledaal Gjertsen, som er daglig leder i Bondens marked Norge. For tyve år siden var franske oster og utenlandsk mat ansett som langt mer spennende enn norsk, og det var lite mangfold i vareutvalget.

  • Bondens marked opplever bare økende interesse for det vi holder på med. Det fysiske møtet over maten gir en annen handleopplevelse og mye mer informasjon om hvordan maten har blitt til, sier Gjertsen. Hun viser til at Bondens marked har bygd seg opp til å bli en viktig salgskanal gjennom økt omsetning og vekst i antall handlende hvert år siden starten i 2003.

Jubileet til Bondens marked vil bli markert på utvalgte lokale markedsplasser de neste månedene, nedenfor følger et utvalg:

Høsttakkefest i Trondheim i samarbeid mellom Bondens marked Trøndelag og Erkebispegården ved Nidarosdomen 21.-23. september. Bondens marked Oslo planlegger jubileumsmarked i Birkelunden 23. september. Bondens marked Innlandet feirer sammen med mange aktører i landbruket 13.-14. oktober på Løten.