En ostedisk av de sjeldne

Bondens butikk i Mathallen er det eneste stedet i Oslo du får kjøpt den økologiske osten fra Haugaland meieri og ostene laget på uhomogenisert og upasteurisert melk fra Rueslåtten ysteri.

16. november 2015

En ostedisk av de sjeldne

Butikksjef Jarle Torgersen har en ostedisk hvor du finner et stort utvalg oster fra småskalaprodusenter. Han kan også tilby Bakke gårds kjeks som passer til en ostekveld, samt tilbehør som chutneyer og syltetøy av ulike slag.

Rueslåtten ysteri Rueslåtten ysteri er et nytt familiedrevet lite ysteri i Hol kommune. De har 14 kyr som beiter ute på støl hele sommeren, og bruker kun upasteurisert og uhomogenisert melk fra egen produksjon. Når melken er upasteurisert, dvs ikke varmebehandlet, tar en vare på de gode melkesyrebakteriene og enzymene som er i melken. Dette er viktig for utvikling av smak og aroma i sluttproduktet.

Melken er heller ikke homogenisert (knusing av fettkuler), og mange setter pris på dette utfra et kostholdsperspektiv. Mange med melkeintoleranse hevder at de tåler et slikt produkt bedre med bakgrunn i at de er fremstilt av melk som verken er pasteurisert eller homogenisert.

Alle kyr har eget navn, og de er som folk flest med egen personlighet. Vi har ulike kuraser med ulik kvalitet på melka. Telemarksfe og vestlandsfjordfe gir melk med god ystekvalitet, mens jeseykyr gir melk med høyt innhold av fett og protein og norsk rødt fe-kuer gir mye melk, som er veldig god til yoghurt. Rueslåtten ysteri produserer ulike faste og halvfaste oster, kremost, yoghurt, rømme, trøgost, smør og salatost.

Haugaland meieri Haugaland Meieri er et lille gårdsmeieri som produserer økologiske oster og yoghurt. De har fetaost og ferske oster, samt tilsiter og munster. De to sistnevnte er rødkittoster som lages etter gamle resepter fra henholdsvis Tilsit i Øst Preussen og Alsace i Frankrike. Melken kommer fra gården Tysvær, som ligger nydelig til ned mot Tysværvågen. Gården har vært drevet økologisk siden 1994, som den første Debio-godkjente melkebruket i Rogaland.

Bondens butikk har også ost fra: Eiker gårdsysteri: Gårdsprodusert ost av kumelk fra egen gård, flere prisbelønnede oster. Lofoten gårdsysteri: Hvit geitost Avdem: Oster av upasteurisert kumelk, brunost og prim, rømme, smør og rømmegrøt. Brimi sæter: Seterost Undredal stølsysteri: Ulike lagringer av kvit geitost og den sagnomsuste brunosten. Galåvolden gård: Ulike smaker og ulike lagringer, ikke minst den ekstra vellagrede kvitosten som tok storeslem på trøndersk matfestival i 2014.

  • Fotograf: Tore Berntsen
    Rueslåtten ysteri fikk NM-sølv for sin ost Skarvheim under Matstreif 2015.
  • Velkommen til oss! Besøk Lofoten Gårdsysteri - gårdsbutikken på vakre Saupstad, Vestvågøy