Ost med smak av kysten

-Melka smaker så godt som det kuene spiser, sier Øyvind og Vaiva. De har startet Langesund Ostemakeri for å gi deg en smak av kysten.

Ost med smak av kysten

–Vi får kvalitetsmelk fra to melkebønder her i området, Bergsland og Wingereid, forteller Øyvind. Han merker at melka fra kysten smaker annerledes enn i fjellet, fordi smaken påvirkes av det kuene spiser.

Langesund Ostemakeri drives av Vaiva og Øyvind J. Nefstad. Øyvind var tidligere sauebonde og Vaiva har tidligere jobbet på andre ysterier. -Vi vil drive dette som en familiebedrift og ha full kontroll over produktene vi lager, sier Vaiva. Hun kommer opprinnelig fra Litauen.

Nå produserer det lille ysteriet 13 sorter halvfaste oster, som alle har fått navn fra lokale skuter og maritime helter. Osten som heter XO lagres i minst ett år og hvert hjul veier ti kilo. De lager 20 kg av den hver uke. Den har sterk karakter og er fyldig i smaken. Osten som heter «Kystgull» inneholder smakstilsetninger hentet fra kysten. Både ramsløk og havsalt gir oste en ekstra god smak. I tillegg lager de tre typer kjeks og sju ulike marmelader, for Vaiva har tatt med seg familieoppskrifter på kjeks til Langesund. –Ingen andre lager slike kjeks her, smiler hun.
De yster hver tredje dag i et ystekar som tar 500 liter melk. -Da får vi ca 55 kg ost. Kumelka blir langtidspasteurisert, noe som er med på å gi osten en bred smak, for dersom melka overstiger 68 grader i ysteprosessen drepes viktige næringsstoffer, forteller Øyvind. -Lokal mat har en tilhørighet der den kommer fra på grunn av kvaliteten på råvarene og smakene de bringer med seg. Så denne osten er smaken av Bamble og kysten, det vil industrien aldri klare på samme måte som oss småskala matprodusenter, sier Øyvind.