Ystekurs

Elever, lærere, unge bønder og representanter fra Bondens marked har i vinter fått lære seg å lage både ferskost og yoghurt under kyndig veiledning av Kathrin Aslaksby fra Norsk Gardsost.

7. februar 2018

Ystekurs

Mangel på melkeforedlere To kurs på Tomb videregående skole i Østfold og ett ved Norsk Restaurantskole i Oslo har til sammen lært opp 45 deltakere i ystekunstens hemmeligheter. – Vi arrangerer disse kursene som et ledd i vårt rekrutteringsprosjekt, for å øke interessen for videreforedling av melk, sier prosjektmedarbeider Anita Natvik. - Per dags dato har vi ingen lokale oste- eller yoghurtprodusenter fra Østfold i Bondens marked, så vi håper dette kan bidra til å fremme interessen rundt videreforedling av melk. I tillegg er det viktig at fremtidens kokker får gode relasjoner til råvarene sine og til det norske landbruket.

Stor entusiasme Entusiasmen blant deltakerne har vært stor, og de var enige om at det var overraskende enkelt å lage både ferskost og yoghurt. At melka som bare et drøyt døgn tidligere kom fra melketanken, kunne bli til fløyelsmyk kremost og frisk yoghurt, skapte også nysgjerrighet for hvilke andre muligheter som finnes. Flere planlegger mer produksjon hjemme på kjøkkenbenken, og drømmer seg også bort til oppfølgingskurs hos Aslaksby på Olestølen i Valdres for å lære om flere måter å videreforedle melka på.

Ost og yoghurt på skolens melk Lærer på Tomb, Sidsel Marie Gjerlaug, stemmer i at også hun håper at det blir noen nye foredlere av melkeprodukt ut fra dette prosjektet, og er veldig glad for at Tomb fikk være vertskap for kursene i Østfold. Elevene på Tomb brukte melk fra eget fjøs og produserte både ost og yoghurt i bøtter og spann.

Godt samarbeid Natvik sier hun er veldig fornøyd med samarbeidene både med Tomb og med Norsk Restaurantskole, og fortsetter med at hun spent vil følge utviklingen framover for å se om det dukker opp noen nye melkeforedlere i Østfold.

Ønsker flere kurs Bondens marked arrangerer også ystekurs på Gjermundnes VGS denne våren, og samarbeider gjerne med flere naturbruksskoler om kurs framover. – Håpet er at alle elevene skal ha fått prøvd seg på en eller annen form for lokalmatproduksjon før det er ferdig utdannede agronomer, avslutter Natvik.

  • Fotograf: Kathrin Aslaksby
  • Fotograf: Kathrin Aslaksby
  • Fotograf: Kathrin Aslaksby
  • Fotograf: Kathrin Aslaksby
  • Fotograf: Kathrin Aslaksby